Peti međunarodni kongres „Djeca-Stubovi svijeta“: Veče poezije i muzike u Osmovnoj školi „Nafija Sarajlić“

Nakon poziva predsjednice Udruženja „Djeca – Stubovi svijeta“, gđe Fatime Hukić, u našoj školi je 19.11.2019. godine priređeno veče poezije i muzike.

Centralna tema Kogresa bila je „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“.

Voditelji programa, članovi dramske sekcije Asija Kadić i Berin Bešović su ukratko upoznali sve prisutne o načinu na koji su domaćini (učenici i njihovi nastavnici, te uprava škole) i pored svih školskih obaveza kao i nedavnog programa gdje je naša škola bila domaćin takmičenja “Upozoravanje na opasnost od mina“, prihvatila da u kratkom vremenskom roku osmisli koncept ovog važnog druženja pokazavši time da je svjesna važnosti ovog Kongresa. 

Asija Kadrić, učenica IX razreda je naglasila: “Večeras želimo dati naš skromni doprinos borbi za čovjeka u ljudskom biću. Također, ovih dana obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ovo je jedna u nizu aktivnosti kojom pokazujemo da je mladost naše domovine svjesna na koji način je znanje najbolji dar našoj domovini.“

Direktorica škole, profesorica Aida Petković uputila je riječi dobrodošlice našim gostima, učesnicima Kongresa, potom se zahvalila predsjednici Udruženja “Djeca-Stubovi svijeta“, gđi Fatimi Hukić na pozivu, te se posebno zahvalila našem specijalnom gostu, pjesniku Ivici Vanji Roriću koji je svojim prisustvom ovo druženje učinio nadasve inspirativnim i edukativnim što se moglo primjetiti u komunikaciji između njega i prisutnih. U dvosatnom druženju, gosti su imali priliku pogledati dokumentarni školski videozapis sa izložbe u Muzeju književnosti “Ustaj ženo” posvećen Nafiji Sarajlić, potom su članovi recitatorske sekcije Amina Klisura, Nejra Hasanović, Emir Čekić i Hamza Đedović izveli recital “Oda pjesništvu“. Moderatori ovog dijela programa bili su članovi dramske sekcije Alma Makaš i Muhamed Efendić koji su svojim dogodovštinama nasmijavali sve prisutne. Ivica Vanja Rorić je u kutku poezije priznao da i on ima tremu što je njegovim sugovornicima, učenicima/učenicama IX razreda dalo motivaciju da postavljaju zanimljiva pitanja. 

Tarik Konak, Ajdin Šabić, Lamija Muharemović, Iman Salanović, Dženeta Ligata, Emina Bajrić, Adna Osmanković i Amina Mulić naglasili su da je to bio zanimljiv dijalog koji je mogao trajati satima. 

Pjesnik je nakon razgovora s učenicima čitao svoje pjesme i u jednom trenutku su se na sceni pridružile članice recitatorske sekcije Amina i Nejra što je bio veoma emotivan trenutak jer su njih dvije nadahnuto pročitale stihove koje prvi put čitaju. U toj, kako je Muhamed naglasio skoro „kućnoj atmosferi“, uslijedio je muzički dio programa.

Andrea Božinović, učenica VIII razreda koja pohađa i V razred OMŠ „Mladen Pozajić“, odsvirala je kompoziciju „Valse Melancolique“.

Nakon toga su nastupili članovi/članice školskog hora i time je završeno druženje.

Koliko je ovo veče poezije i muzike zaista ostavilo utiska na naše goste, govori tekst zahvalnosti koji su napisali Milica Jovanović, Miloš Jaćimović i Daria Krnić, učesnici 5. Međunarodnog kongresa iz Beograda. Tekst je poslala profesorica Gordana Medić Simić uz riječi zahvalnosti:

Srdačan pozdrav divnoj ekipi dece i kolega koji šire svetlost i znanje… kako bismo se popeli do duhovnih visina gde postoji samo “čovek u ljudskom biću ”.

TEKST ZAHVALNOSTI

 „Veče poezije i muzike“ u osnovnoj školi“Nafija Sarajlić“ odisalo je pozitivnom energijom i talentom. Kao što je i Nafija Sarajlić hrabra žena, dostojna svog imena, tako su i svi učenici koji pohađaju ovu osnovnu školu hrabri što su, u potpunosti i u celosti, mogli da izađu pred nas i prikažu svoju sposobnost da se pokažu pred publikom, kao i svoju harizmu. Dočekao nas je i pisac Ivica Vanja Rorić koji je, kroz pesme, sve oko sebe očarao svojim rečima i naučio nas je različitim poukama i naravoučenijima iz praktičnog života. Svi smo sa sobom poneli divna sećanja na Bosnu i Hercegovinu, kao i veče poezije i muzike. Zahvalni smo predstavnicima škole i učenicima „Nafije Sarajlić“ što su u čast 5. Međunarodnog kongresa „Deca-stubovi sveta“ održali priredbu za sve učesnike. Počastvovani smo na velikom gostoprimstvu!

Milica Jovanović

Miloš Jaćimović 

Daria Krnić 

Gimnazija „Patrijarh Pavle“, Beograd

Fotografije: Ena Hadžić, Sabina Melunović, Sarah Bećarević, učenice IX2

Organizacija programa: direktorica škole Aida Petković, nastavnice Suada Čamo, Suzana Timarac, Edina Konak i Katarina Puketa.

Informatička podrška: Samir Belkić

Tehnička podrška i organizacija zakuske: Ramiz Subašić, Mahira Vranešić, Verica Mušović

U ime kolektiva JU OŠ “Nafija Sarajlić“ zahvaljujemo svim gostima 5.Međunarodnog kongresa, kao i našim učenicima i nastavnicima.

Komisija za javnu i kulturnu djelatnost
JU OŠ „Nafija Sarajlić“, Sarajevo 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.