Natjecanjem u dobru učenici Prve bošnjačke gimnazije došli do najboljih rezultata

Učenici i učenice Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva slijedeći moto škole “Natječite se u dobru“, u protekloj godini postigli su odlične rezultate na kantonalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima. Pierre Bennett, Fahrudin Delić, Amina Hromić, Ibrahim Đonko, Nejla Karić, Denin Ljunja i Nejra Sipović osvojili su medalje na takmičenjima iz oblasti muzike, fizike, jezika i književnosti te sporta.

Ove godine, učenik četvrtog razreda Fahrudin Delić osvojio je prvo mjesto na državnom takmičenju iz Fizike u grupi D (cjelokupna fizika), te se plasirao na Evropsku olimpijadu kao i Međunarodnu olimpijadu koja se ove godine održava u Izraelu. “Ljubav prema fizici javila se iz moje ljubavi prema rješavanju problema. U osnovnoj školi sam se takmičio na školskim, općinskim i kantonalnim takmičenjima, ali svoj talenat nisam baš mnogo razvijao dok nisam upisao Prvu bošnjačku gimnaziju i pridružio se Klubu fizike. Tada moje znanje o fizici postaje mnogo veće i praktičnije“, istakao je Delić.

Već skoro petnaest godina Prva bošnjačka gimnazija implementira međunarodno priznati Cambridge program kojim je dio obrazovne mreže od 10.000 škola u više od 160 zemalja u svijetu. Kako bi pratili visoke standarde osmišljene na Univerzitetu u Cambridgeu, profesori konstantno pohađaju dodatne edukacije kojima slijede svjetske trendove. “Ponosimo se što već više od deceniju uspješno odmjeravamo snage na svjetskom tržištu znanja i postižemo solidne rezultate. Učenici imaju priliku pored diplome Prve bošnjačke gimnazije steći i međunarodno priznate certifikate i diplomu, ali i neprocjenjivo obrazovno iskustvo bez da napuštaju roditeljski dom i porodično okruženje”, navela je direktorica Prve bošnjačke gimnazije, Naida Hota Muminović te dodala da realizaciju Cambridge programa sufinasira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Posvećena cjeloživotnom učenju, Prva bošnjačka gimnazija bazira svoj rad na misiji kojom teži odgoju i obrazovanju pojedinaca koji će znati, htjeti, moći i umjeti mijenjati svijet nabolje. Jedan od glavnih ciljeva takmičarskog duha i cjelokupnog obrazovnog rada u školi je razvoj vještina kritičkog mišljenja i kreativnosti, kao i osposobljavanje mladih ljudi da samostalno rješavaju probleme i ta rješenja široj javnosti predstavljaju na adekvatan način. Istovremeno, učenici se potiču na saradnju i međusobno uvažavanje.

U našoj školi djeca, roditelji i učitelji su na istoj strani. Tako smo najprirodniji saveznici u postizanju konačnog uspjeha“, naglasila je direktorica te dodala da će škola nastaviti uspostavljati dobre i funkcionalne modele i standarde u obrazovanju i pri tome otvarati i osnaživati saradnju sa drugim školama, kao i sa širom društvenom zajednicom.

Diplomu Prve bošnjačke gimnazije do sada je ponijelo više od 2000 alumnista, a mnogi su danas uspješni privrednici, inžinjeri, akademski radnici, ljekari, novinari, redatelji i umjetnici koji su naučeni da uvijek brinu za širi, opći interes.

Prva bošnjačka gimnazija je registrirana Cambridge međunarodna škola.
Prva bošnjačka gimnazija je dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.
Prva bošnjačka gimnazija je članica Mreže mira BiH.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.