Mladi Žepča zajedno čistili Bosnu i pravili kozmetiku od ljekovitog bilja

Preuzeto sa klix.ba

Grupa učenika i profesora iz Katoličkog školskog centra “Don Bosco” iz Žepča, okupljenih oko inicijative “Rad nas spaja”, u proteklom periodu organizirala je nekoliko konkretnih i korisnih radno-volonterskih akcija u svojoj lokalnoj zajednici, od kojih se izdvajaju zajedničko čišćenje korita rijeke Bosne, sadnja ljekovitog bilja u “Vrtu mira”, te radionica o praktičnoj upotrebi tog bilja u kozmetičke svrhe.”Primjena ljekovitog bilja u izradi prirodne kozmetike” bio je naziv radionice, koju je vodila Slavica Jukić, dipl.ing. hemije, uz asistenciju učenika četvrtog razreda Opće gimnazije, polaznika hemijsko-biološkog izbornog područja. Sudionici radionice bili su učenici i profesori stručnih predmeta poljoprivredne struke, a radionica je ponudila informacije o prednostima prirodne kozmetike u odnosu na konvencionalnu, sve sa ciljem promocije zdravog životnog stila i očuvanja okoliša.

Naime, predavanjem i radionicom o upotrebi ljekovitog bilja, zaokružen je ciklus koji su profesori i učenici započeli, a koji su mladima ponudili konkretne alate za upotrebu ovog važnog resursa u našoj zemlji.

U praktičnom dijelu izrađeni su šamponi, dezodoransi i balzami od prirodnih sirovina, s dodatkom ljekovitog bilja poput matičnjaka, lavande, kadulje i ružmarina.

Ovo je bila i sjajna prilika za stjecanje cjeloživotnih znanja i iskustava koja mladima mogu pomoći u pristupu tržištu rada i pokretanju vlastitih poslovnih aktivnosti. Ovoj radionici prethodile su još četiri radionice, koje su bile fokusirane na sadnju, uzgoj i agrotehniku ljekovitog bilja, te dobivanje eteričnog ulja. Voditelji radionica su bili profesori Katarina Ravnjak, Andreja Babić, Nikica Grubešić i Slavica Jukić.

Kroz inicijativu “Rad nas spaja”, podržanu u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, mladima su osigurani uvjeti za usvajanje novih vještina i znanja koje će im bit korisne za njihovu budućnost, ali i za druženje, koje će pomoći razbijanju predrasuda i zbližavanju.

Kulturna manifestacija “Okusi tradicije”, koja je kruna dosadašnjeg rada navedene inicijative, bit će održana 14. 11. 2019. godine, u KŠC “Don Bosco” u Žepču, a sudionici će imati priliku pobliže upoznati kulturu i tradiciju bosanskohercegovačkih naroda.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.