Gledaj moja prava mojim očima: Konvencija kao podsjetnik da sva djeca trebaju posebnu pažnju

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. novembra, jer je na taj datum 1989. godine potpisana Konvencija o pravima djeteta.

Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu od usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

Konvencija o pravima djeteta služi kao podsjetnik cijelom svijetu da djeca trebaju posebnu pažnju, da su posebno ranjiva kategorija društva i da je odgovornost država da ostvare sva prava za svako dijete.

Sve zemlje koje su ratificirale Konvenciju obavezale su se da će zaštititi djecu od ekonomskog i socijalnog iskorištavanja, od nasilja i od svih oblika zlostavljanja. Isto tako su se obvezale da će unapređivati prava djeteta na obrazovanje, na zdravstvenu zaštitu i na dostojanstven životni standard.

U saradnji sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti „Narko – NE“ u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo u okviru projekta „Darujmo im vrijeme umjesto novac“  Međunarodni dan djeteta obilježen je kreativnom radinicom „Gledaj moja prava mojim očima“.

Ohrabruje entuzijazam mladih ljudi – volontera i njihova opredijeljenost za zastupanje dječijih prava.

Fokus je stavljen na ono što djeca žele da kažu i kako oni vide svoja prava. Pokušali smo kreirati verziju Konvencije  koja je razumljiva svakom djetetu.

Intregisanje djece iz ranjivih kategorija društva u redovan obrazovni sistem  gradi osjećaj razumijevanja i prihvatanja različitosti.

U okviru obilježavanja 20. Novembra – Svjetskog dana prava djeteta učenici i kolektiv JU OŠ “Hasan Kikić” podržali su kampanju #Slušaj Dijete.

Sa željom da pružimo podršku ovom projektu i čujemo šta djeca imaju da nam poruče, učenici naše škole su svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima u Policijskoj upravi Centar.

Konvencija obavezuje sve nas da sve što radimo, radimo u najboljem interesu djeteta. Svaka država potpisnica Konvencije treba da prihvati odgovornost za ispunjavanje svih prava za svako dijete.

Svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo, a svi mi imamo odgovornost da im u tome i pomognemo – poručuju iz JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.