Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u JU OŠ „Nafija Sarajlić“, Sarajevo

Kao i prethodnih godina, u našoj školi su održane planirane aktivnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

U prostorijama školske biblioteke realizovana je radionica pod nazivom “Istinita priča o Evi Đorđević Isak, sjećanje na preživjele žrtve holokausta“.

Radionici su prisustvovali učenici/učenice IX razreda. Ono što je interesantno jeste da su nakon radionice pisali/le pisma zahvalnosti kćerki Eve Đorđević Isak, gđi Valeri Isak. Komunikacija putem e-mailova ostavila je snažan dojam na učenike jer su najzad mogli postaviti pitanje najbližem članu obitelji žrtve holokausta. Riječi suosjećanja i zahvalnosti su danima tema u našoj školi, a učenici s ponosom pokazuju odgovore Valeri Isak.

Našim učenicima se ove godine u obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava pridružio i savremeni bh. pisac Edin Krehić, autor romana Znaš li Nuno Montiljo?. Istoimeni roman su Emina Bajrić i Adna Osmanković u njihovoj analizi predstavile kao književno djelo koje bi trebalo biti u obaveznoj lektiri. U polusatnom druženju s piscem Edinom Krehićem, u školskoj biblioteci, učenici su imali prilikuda razgovaraju o svemu što ih je interesovalo. Osmijehe je izmamila Asja Krehić, piščeva kćerka koja je očevu posjetu smatrala prioritetnom ma kako se obaveze u svijetu odraslih čine kao neodložne. Druženje se nastavilo u kabinetu informatike gdje je nastavnica Daliborka Vilić preko Skajpa pozvala predstavnike škole All Souls iz Londona.

Ideju za multimedijalni čas preko Skajpa su inicirale direktorica naše škole , prof. Aida Petković i gđa Dubravka Borić/ Year1 Teacher, School Council Lead /. Učenici prijateljske škole All Souls i direktorica , gđa Alix Ascough su bili oduševljeni predstavljanjem učenika VI razreda. Veoma emotivno su doživjeli obraćanje učenika Muhameda Efendića koji je govorio o svojoj neni, Srebreničkoj majci Fazili Efendić.

Simboličnom zahvalnicom Mreži za izgradnju mira koja promoviše škole u izgradnji mira završen je online čas posvećen obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.