Aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u JU UŠ “Nafija Sarajlić”, Sarajevo

/ gledanje dokumentarnog filma „Akasa, moj dom“, radionica „Dokumentarni film kao medij kojim se podstiče kritičko mišljenje, časovi odjeljenske zajednice, likovni radovi i časovi književnosti posvećeni ovom danu /

I ove školske godine naši učenici i učenice  obilježili  su  Međunarodni dan ljudski prava , no ovaj put naše aktivnosti bile su u online okruženju.  Kako na platformi  postoje timovi (odjeljenja)  za rad u redovnoj nastavi, tako postoje i timovi za vannastavne aktivnosti.  Jedan od najbrojnih timova jeste tim  „Kreativci“ koji okuplja skoro devedeset članova.

Prvi korak u obilježavanju  Medjunarodnog dana  ljudskih  prava   bio je  prijedlog za obilježavanje istog na timu Kreativci.

 Potom su uslijedile objave likovnih radova i ilustracija.

Maria Alabda, učenica VII1 je svoj likovni rad posvetila svakom djetetu koje se osjeća bezbjedno u majčinom zagrljaju.

Razredenici su  na časovima odjeljenske zajednice   razgovarali o Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. Neki učenici su osmislili zanimljive prezentacije koje ćemo sačuvati u školskoj arhivi kako bismo i naredne godine podsjetili njihove vršnjake na važnost obilježavanja ovog datuma.

Učenici VI razreda su u toku redovne nastave,  na časovima književnosti,  analizirali lirsku pjesmu“ Mir neka bdije“ koju je napisao rimski pjesnik Albije Tibul. Nakon čitanja pjesme, naredni korak  bio je da učenici /učenice  imenici MIR pridruže pojmove koji ih asociraju na jednu od najvažnijih ljudskih vrijednosti.Također, u odjenju VI1 , času je prisustvovala direktorica škole , profesorica Aida Petkovic što je djeci bilo posebno važno.

Međunarodni dan ljudskih prava, u organizaciji Ambasade Nizozemske u BiH i Obala Art Centra, obilježio  se u četvrtak, 10. decembra projekcijom filma “Acasă, moj dom” Radua Ciorniciuca. Gledanje dokumentarnog filma“Akasa, moj dom“ nakon nastave,   te radionica za učenike VII-IX razreda pod nazivom  “Dokumentarni film kao medij  kojim se podstiče  kritičko razmišljanje”   ostavili su  posebne dojmove  na naše učenike/učenice. Polusatna radionica je bila dinamična , veoma zanimljiva i nadasve  edukativna,  jer su  učesnici radionice imali  konkretna mišljenja, pitanja, ali i dileme . Svi su se složili da je ovaj film otvorio mnogo novih tema , posebno iz ugla vremena u kojem sada uče na drugačiji način nego što smo to navikli.  Ono što je bio zanimljiv   zajednički stav djece jeste da  bi bilo idealno da postoji platforma za gledanje dokumentarnih filmova na kojoj ne bi postojalo ograničeno vrijeme za gledanje istih.

 

Donosimo vam  screenshot učenice Merjem Džindo VII3, potom screenshot Ajše Hamzić, učenice VIII razreda“pravo na igru; u mom naselju i screenshot iz filma“ , te na kraju audio zapis   Hamze Alihodžića, učenika VII1.

Ovdje možete poslušati   mišljenje Hamze Alihožića o dokumentarnom filmu „Akasa, moj dom“    i radionici , link:

https://vimeo.com/490542937

Pozivamo vas da posjetite   web-stranicu naše škole na kojoj ćete saznati da bez obzira na uvjete u kojima se odvija redovna nastava, naši učenici stižu da se posvete vannastavnim aktivnostima.  Jedna od njih je i naš školski časopis „Misao „ koji je podstakao naše učenike da ne odustaju od vannastavnih aktivnosti.  Uspjeli smo  organizovati bezbroj radionica, a i školsku online  priredbu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.  Ovih dana naši najmlađi spremaju online priredbu za Novu godinu.

Na kraju,  pozdravljamo sjajnu ekipu Mreže za izgradnju mira. Sve najljepše u daljem radu.

                    Suada Čamo, ispred komisije za kulturnu i javnu  djelatnost škole „Nafija Sarajlić“

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.