Upravljanje kvalitetom zraka u, na lokalnom nivou

Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za JI Evropu – REIC, pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer provodi projekat AQUAMALL (Air Quality Management at local level), te u okviru ovog projekta organizuje besplatnu dvodnevnu obuku na temu: » Upravljanje kvalitetom zraka u, na lokalnom nivou «

Bez zraka nema života, pa je s tim u vezi njegova zaštita od velikog značaja za cijeli živi svijet. Korištenje energije u Bosni i Hercegovini dovodi do značajnog zagađivanja zraka što ugrožava okoliš i javno zdravstvo. U BiH gradovima su čest slučaj prekoračenja emisije u zrak zagađujućih materija poput čvrstih čestica, sumpor dioksida, ugljen monoksida i azotnih oksida. Lokalne zajednice igraju ključnu ulogu u procesu osiguravanja pravilnog upravljanja kvalitetom zraka, te s tim u vezi potrebno je kontinuirano jačati kapacitete u ovoj oblasti.

Cilj obuke je jačanje kapaciteta državnih službenika zaposlenih u lokalnim zajednicama i resornim ministarstvima o upravljanju kvalitetom zraka. Čist zrak je odgovornost lokalnih zajednica, ali nedostatak njihovih kapaciteta predstavlja veliki teret prema postizanju ovoga cilja. U okviru obuke učesnici će se upoznati sa potrebnim alatima i vještinama upravljanja kvalitetom zraka što u konačnici ima za cilj uspostavljanja sistema upravljanja kvalitetom zraka.

Obuka će se organizovati kao dvodnevni događaj isključivo za predstavnike lokalnih zajednica i resornih ministarstava. Zbog ograničenog broja polaznika te kako bi se uključilo što više lokalnih zajednica, dozvoljeno je učešće maksimalno dva učesnika iz iste institucije. Svi učesnici dobiti će potvrdu o uspješnom pohađanju obuke. Predavači će biti vodeći stručnjaci u području kvalitete zraka, a učesnicima će se pružili cjelovit i heterogen pristup upravljanju kvalitetom zraka.

Obuka će se održati u Sarajevu, Banjoj Luci, Vitezu, Tuzli i Mostaru prema terminima navedenim u nastavku, te učesnici isključivo trebaju odabrati najbližu lokaciju u odnosu na mjesto prebivališta.

Lokacija Datum Mjesto održavanja (moguće izmjene)
07-08 OKT Vitez
17-18 OKT Mostar
12-13 NOV Banja Luka
20-21 NOV Tuzla/Živinice
04-05 DEC Sarajevo

Za učešće na obuci se ne naplaćuje kotizacija. Potrebno je da popunjenu prijavu za učešće na obuci pošaljete na dole naznačen kontakte uz obavezno navođenje lokacije održavanja obuke. Budući da je broj učesnika ograničen molimo Vas da što prije pošaljete Vašu prijavu na:
info@reic.org.ba
fax: 033 613 193

Više informacija pronađite na: https://www.facebook.com/events/722155818248056/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.