Učionica #18: Razgradnja grada sa Nasihom Pozder

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA vas poziva na Učionicu #18 Razgradnja grada sa Nasihom Pozder, 22.05.2019. u 18h u prostorijama CRVENE (Augusta Brauna 14/3)

Graditi grad podrazumijeva pratiti i poštovati njegove geomorfološke uslove, prilagođavati se njegovim datostima, arhitekturom i sadržajima poticati ugodnost življenja, osjećaj sigurnosti, pripadnosti, zadovoljstva, nerijetko ponosa. Graditi grad podrazumijeva graditi ga za ljude, za one koji će ostati, doći, vraćati se. Nasuprot tome, razgradnja grada je obrnut proces zanemarivanja svega zatečenog i svih u njemu. Nadmetanje i suprostavljanje privatnog interesa i političke moći prirodi, građenom, okolišu, građanima i svemu što grad jeste ili bi trebao biti, sve je izraženiji trend u bosanskohercegovačkoj planerskoj, urbanističkoj i arhitektonskoj praksi. Odsustvo odgovornog i provodivog planiranja dovelo je do pojave “pre-planiranja” koje podrazumijeva konstantne izmjene planske dokumentacije uz obavezno povećanje građenog koje u najgrubljem smislu guta grad. Predavanje će se fokusirati na ove procese i diskutovati nekoliko karakterističnih slučajeva u Bosni i Hercegovini.

Nasiha Pozder je diplomirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu (AFS), gdje je od 2004. godine i zaposlena na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Na izborima 2018. godine izabrana u Parlament Federacije BiH, kao zastupnica Naše Stranke. Za vrijeme studiranja i u toku profesionalne karijere sarađivala je sa univerzitetima širom Evrope i svijeta, poput TU Beč, TU Istanbul, TU Delft, ETSA Barcelona, TU Stuttgart, La Villete Pariz, ALBA Beirut, itd. Profesionalnu karijeru razvija i kroz Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje AFS gdje vodi tim zadužen za projekte iz oblasti urbanizma, ali i kroz saradnju sa lokalnim zajednicama i strukovnim udrženjima poput Asocijacije arhitekata BiH, Green Councilea, Sarajevo Green Design fondacije, te članstvom u stručnim radnim tijelima pri Gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH. 

*Broj mjesta je ograničen i zato vas molimo da pošaljete privatnu poruku na Crvena Association for Culture and Art ili Zajednički Grad/Sindikalizacija facebooku ili e-mail na info@crvena.ba, te potvrdite vaše prisustvo.*

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.