Stolac: ŽENE BALKANSKE

Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu, u cilju podizanja svijesti o položaju žene na Balkanu, kako u većim, tako i u manjim gradovima i ruralnim sredinama, kreće sa nizom aktivnosti pod nazivom #ženebalkanske . Predviđeno je da projekt bude implementiran i u Federaciji i u RS-u, ali i u zemljama regiona.

U okviru projekta će se organizovati niz različitih aktivnosti, a jedna od njih je skorašnje druženje u malom gradiću na Bregavi. Stolac je grad u kojem veoma aktivno djeluje nekoliko organizacija civilnog društva, a jedna od njih je i Udruženje žena Orhideja.

Predsjednica Udruženja Orhidaje se veoma rado odazvala na poziv za saradnju sa Udruženjem PoduzetniceIN, te u okviru aktivnosti obezbijedila prostor za realizaciju događaja i spavanje za goste koji dolaze van Stoca. Osim Orhideje, podršku Projektu je iskazalo još nekoliko aktivista koji će na različite načine uzeti učešće u realizaciji.

U ulozi domaćice je Stočanka Rabija Gutošić, koja će prezentovati svoje radove na alu foliji. Stalnu izložbenu postavku njeni radovi imaju u novootvorenom stolačkom hotelu.

Adisa Tufo će moderirati okrugli sto, kojim će i početi događaj, a u kojem će učešće uzeti sve tri gošće: Rabija G., Adisa T. i Razija Čolaković Razo. Tema okruglog stola je: Uticaj tradicionalnih vrijednosti i ograničavajućih uvjerenja na ženski aktivizam u BiH i regionu.

Svim prisutnima će biti omogućeno da uzmu učešće u diskusiji i postavljanju pitanja svim gošćama.

Nakon završenog okruglog stola, riječ će uzeti Razo, poznata influenserica iz Brčkog, koja na društvenim mrežama (facebook, instagram i yoytube) aktivno komunicira sa više od 250 hiljada pratilaca i čiji je doseg objava često veći od jednog miliona. Značajno je naglasiti da joj takav rejting na digitalnim platformama omogućava značajan uticaj. Izdala je tri knjige.

Zanimljivo je istaći da je baš Razo svojim netipičnim djelovanjem u javnosti razbila mnoge predrasude. Javnost je podijeljena. Neki je vole, dok je drugi oštro kritikuju i osuđuju. Nju je moguće i voljeti i ne voljeti, ali je potrebno istražiti njenu pojavu kao društveni fenomen i saslušati o čemu to Raza govori, da bi se moglo razumijeti zašto je (uglavnom žene) vole i zbog čega se identifikuju sa njom. Tema njenih “muhabeta” su uglavno muško/ženski odnosi i to je ona o čemu će gospođa Čolaković, govoriti i u Stocu.

Događaj je otvorenog tipa i svi zainteresovani su ujedno i pozvani da prisustvuju istom.

PONEDELJAK, 5.JULI 2021. U 20H, STOLAC, S.S.KRANJČEVIĆA BB

PODUZETNICE.BA

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.