Socijalna (ne)pravda u BiH

Pozivamo vas da dođete na otvoreni forum “Socijalna (NE)Pravda u BiH”, koji će se održati 17. aprila u Socijalnom edukativnom centru – SEC (Mladena Stojanovića 6) sa početkom u 12 sati.

Svjedoci smo da svakim danom sve više mladih ljudi, ali i porodica sa djecom napušta državu zbog urušavanja socio-ekonomskog sistema u BiH i odlazak u inostranstvo im predstavlja izlaznu strategiju iz socijalne nesigurnosti. Tome u prilog govori i činjenica da smo prva zemlja po nezaposlenosti u Evropi, a druga u svijetu. U posljednjih pet godina BiH je ostala čak bez 349.000 stanovnika, odnosno bez 11,4 odsto populacije. Broj stanovnika BiH mlađih od 15 godina najviše se smanjio i to za 32,5 odsto. Radno sposobno stanovništvo spalo je sa 2.598.000 na 2.396.000., dok je radna snaga je spala sa 1.133.000 na 1.008.000.

Na ovom panelu govorićemo o socijalnoj (ne)pravdi u BiH i krizi ljevice, o tome kako je došlo do urušavanja socio-ekonomskog sistema, na šta se možemo fokusirati i pokušati uticati na poboljšanje trenutnog stanja u BiH. Takođe, predstavićemo istraživanje “Životne priče radnih migranata iz BiH: Balkanski diskurs, liminalnost i integracija”, koje je objavljeno u Journal of Balkan and Near Eastern Studies, a čiji autori su: Dalibor Savić, Anđela Pepić i Duško Trninić.

Učesnici_ce otvorenog foruma su:
Vlade Simović, (Fakultet političkih nauka, Banjaluka);
Dalibor Savić, (Fakultet političkih nauka, Banjaluka);
Gorana Mlinarević, (aktivistkinja i pravnica međunarodnih ljudskih prava, Sarajevo);

Panel moderira Tanja Topić (Friedrich Ebert Stiftung).

Više informacija: https://www.facebook.com/events/269572983925580/

1 komentar

  • Pored socijalne nepravde, koja je posljedica moralne krize u bosanskohercegovačkom društvu, prisutna je i pravna nesigurnost kao dodatni faktor sve većeg iseljavanja iz države; glavni uzrok je nepoštivanje osnovnih ljudskih prava!!! Država BiH je ratificirala i unijela u svoj Ustav brojne međunarodne dokumente o zaštiti ljudskih prava, ali se u BiH ne poštuju ni odluke Ustavnog suda. Sve su ovo posljedice odsustva funkcionalnog razumijevanja ljudskih prava i iz ovog razloga je potrebno odkloniti uzrok, a ne da se bavimo, iz godine u godinu, posljedicama i to stalno istim!!!

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.