Smart Shirt Mobile App kao proizvod UI/UX obuke!

Emira Žerić je freelance grafička dizajnerica već više od 20 godina. Posljednjih godina je tragala za idealnom edukacijom u oblasti UI/UX dizajna na našim prostorima i iz istog motiva je bila i polaznica 1. generacije Obuke za User interface/User experience dizajn u CEI NAHLA.

Rezultat šestomjesečnog učenja je Smart Shirt eCommerce aplikacija nove generacije, za korisnike koji žele i dobijaju dodatni sadržaj na proizvod koji naručuju.

O aplikaciji

SmartShirt je mobilna eCommerce aplikacija koja se izdvaja od konkurencije AR sadržajem.

Interakcija s korisnikom ne prestaje kupovinom, nego se nastavlja kroz AR dio aplikacije koji putem kamere smartfona locira i prati dizajn te u “izmijenjenoj” realnosti (AR – Augmented Reality) prikazuje sadržaj vezan uz dizajn.

U zavisnosti od dizajna, AR sadržaj je zabavnog, edukativnog ili informativnog karaktera.

Koji problem aplikacija rješava?

Majica.ba je web shop pri kojem je postojala mala štamparija te je prvenstveno bio prepoznat kao štamparija. Klijenti su tražili usluge štampe, tako da je prvobitna zamisao (dizajn i umjetnički izražaj) otišla u drugi plan.

Rješenje?

Kroz mobilnu eCommerce i AR aplikaciju izgrađen je identitet Majice kao web shopa s unikatnim dizajnom i dodatnom vrijednosti na proizvod. AR sadržaj izdvaja Majicu od konkurencije na tržištu i daje novi identitet shopu, čime se briše zaostavština štamparije.

Emirina uloga?

Vodila sam cijeli projekat, od strategije, definiranja ciljeva, definiranja obima, istraživanja, kreiranja user persona, izrada strukture do kreiranja UI i prototipa aplikacije.

Shop je usmjeren ka tematskim kolekcijama:
– Kids Love Art – kolekcija zasnovana na umjetničkim radionicama s djecom,
– KPOP – fanArt kolekcija,
– Meow – kolekcija inspirisana kućnim ljubimcima, prvenstveno za mačkoljupce,
– KIDDO – kolekcija za djecu, dizajn praćen edukativnim sadržajem u AR dijelu aplikacije i
– Love BiH – kolekcija koja promoviše kulturno-historijsko i prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine.

Kroz istraživenje sam došla do podataka da bi korisnici željeli imati opcije: biranja pakovanja, mistery item i plaćanja u bitcoin valuti, pa sam dodala te opcije u shop.

Kolekcije i dizajn su moje autorsko djelo, a ilustracije je radila mlada slikarica Emina Žerić.

Planovi za budućnost!

Plan je proširiti saradnju s umjetnicima u regiiji, a krajnji cilj je – Majica NFT platforma. Prvi korak je bila izrada mobilne aplikacije, sljedeći je redizajn stranice.
Da bismo živjeli ukorak s vremenom moramo se stalno informisati i edukovati. Danas je dostupno veoma mnogo sadržaja i informacija o UX i UI dizajnu, ali bez osnovnih smjernica i znanja lako se pogubiti u svemu tome. Obuka za User interface/User experience dizajn koju je organizovao Centar za edukaciju Nahla pružila mi je upravo te osnove za dalje istraživanje, učenje i otkrivanje novih znanja u moru sadržaja.

Sad znam šta tražim i kako doći do informacija!

nahla.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.