Seminar „I vjernice i građanke“

Ekumenska inicijativa žena objavljuje natječaj za sudjelovanje na seminaru„I vjernice i građanke“ koji će se radi situacije vezane uz COVID – 19 održavati online.Zainteresirane za sudjelovanje na seminaru trebaju ispuniti prijavni obrazac i poslati gae-mailom na adresu eiz@eiz.hr do 3. 8. 2020. do 15 sati.U meni se, tijekom ovog seminara, dogodila promjena. Slušajući predavanje i teme na seminaru dobila sam jako vrijednu novu perspektivu koja će mi pomoći tijekom daljnjeg rada. Naučila sam nove stvari o katoličkoj vjeri i Islamskoj zajednici, stvari o kojima prije nisam imala informacije. Također, kroz grupni rad sam dobila uvid u iskustva i priče drugih sudionica.

                               Sudionica seminara

Tijekom posljednje četiri godine održano je ukupno devet edukativnih seminara pod nazivom „I vjernice i građanke“ na kojima su sudionice temeljem prikaza odnosa sekularizacije prema rodnom pitanju, sažetog uvida u razvoj ženskih ljudskih prava na Zapadu i Istoku i feminističke analize svetopovjesnog naslijeđa Biblije i Kur’ana imale priliku problematizirati pitanja dostojanstva žene i rodnih teorija. Kroz predavanja i vježbe dekonstruirani su uvriježeni stereotipi o rodnim odnosima koji nisu tekstualno propisani u svetim knjigama, već su promovirani i podupirani kroz dominantno muško tumačenja tih tekstova.Premda su na dosadašnjim edukacijama sudjelovale čak 132 sudionice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije i Srbije zanimanje za ovu tematiku ne jenjava, pa nam je stoga zadovoljstvo obavijestiti vas kako na jesen nastavljamo s radom i to kroz čak tri termina: Datumi održavanja seminara:7. 9. 2020. – 11. 9. 2020.19. 10. 2020. – 23. 10. 2020.16. 11. 2020. – 21. 11. 2020.

Uzimajući u obzir trenutačnu situaciju vezanu uz COVID – 19 odlučeno je kako će se novi seminari održavati online. A, budući da rad u virtualnom prostoru zahtijeva dodatnu koncentraciju predavanja/vježbe tijekom petodnevnog trajanja seminara održavati će se u blokovima od po 5 sati s polusatnom stankom.

Potencijalne sudionice će u prijavnom obrascu imati mogućnost odabrati jutarnji termin od 9 do 14 sati ili večernji od 16 do 21 sat. Na temelju izabranog datuma i vremena održavanja sastaviti će se grupe koje će sudjelovati na seminaru. Voditeljice seminara su dr. sc. Jadranka Rebeka Anić, znanstvena savjetnica i doc. dr. Zilka Spahić Šiljak.

Neke od tema koje će se obrađivati su:

• Zašto su nam potrebna ženska ljudska prava?

• Islamski feminizmi

• Rodni stereotipi

• Antropologija žena – katolička i islamska tradicija

• Modeli rodnih odnosa u katoličkoj i islamskoj tradiciji • Teze anti-rodnih autora i autorica

• Rodne teorije: razvoj i glavne teze

• „Rodna ideologija“ i anti-rodni pokret

Zainteresirane za sudjelovanje na seminaru trebaju ispuniti prijavni obrazac i poslati ga e-mailom na adresu eiz@eiz.hr do 3. 8. 2020. do 15 sati.Dodatne informacije o seminaru i prijavni obrazac možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://drive.google.com/file/d/1FIzIW8-IY_DZC5f4nlx-QLTd6-eY1nbN/view?fbclid=IwAR2f0KLCv5CQVjuVxWs4aYs7O3k6gPtWczLgQYFyKYlK30jVi-v0d1r1-IY

Više informacija Facebook

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.