PRESS konferencija povodom “Dnevnika seobenog lica” Šemsudina Gegića

PRESS KONFERENCIJA POVODOM „DNEVNIKA SEOBENOG LICA“ ŠEMSUDINA GEGIĆA

Poštovani,

                  U izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca objavljena je knjiga velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića. „Put seobenog lica nije samo zemljani put pun prepreka, to je put od nas do nas, od srca i duše do uma, od nevolje do dobrote i ljudskosti, iz jedne u drugu dimenziju. To je tektonski poremećaj civilizacije. Mi svi trebamo sve nas u borbi za spas svih nas. Knjiga „Dnevnik seobenog lica“ je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima,  u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica“- riječi su autora knjige.

„…figure iz ovih zapisa naprosto nas zabljesnu jarkim kondenzovanim karakterizacijama, očitovanjima i dijalozima, dajući autoru ‘šlagvort’ da na malom prostoru, u jednom fragmentu ili na jednoj stranici, izrazi ne samo svoje ljudske emocije, empatiju i razumijevanje – već i da na vrlo efektan način sažme i u blistavim poentama izrazi svoju prosudbu, kritički stav pa ponekad i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude, u ovom svijetu takvom kakav je: sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vrijednostima i prema humanitetu generalno.“ (izvod iz Pogovora Željka Grahovca, redaktora i recenzenta ovog izdanja).

Multimedijalnim neobičnim performansom, koji će biti organizovan u utorak, 27.jula, u 20 sati u Ulicama Ferhadija i Jelićeva, kao i u prostoru CKM, nastupiće glumci Vanesa Glođo, Irina Drobnik, Armin Omerović, muzičari Irhad Baručija-violina, Mirza Sijerčić-saksofon, Zanin Berbić-saz, Sarajevo Drum Orchestra, balerine Albina Huskić i Lejla Bajramović, polaznici Škole glume CKM i polaznici Multimedijalnog projekta CKM, biće promovisana knjiga „Dnevnik seobenog lica“u Sarajevu.

Nešto više o samom događaju govoriće reditelj i autor promocije, Šemsudin Gegić koji  je za ovu priliku došao iz Milana gdje se već duže vrijeme liječi od tumora, Irina Dobnik, promotor Dževdet Tuzlić i Armin Omerović,  na press konferenciji koja će biti organizovana u petak, 23.jula, u Galeriji CKM, Jelića broj 1, u 11 sati.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.