Predavanje: Giordano Bruno – borba za slobodu duha i misli

Predavanje:
GIORDANO BRUNO – borba za slobodu duha i misli
Ponedeljak, 17.02.2020. u 19h
Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6

Giordano Bruno je bio renesansni filozof koji je 17. februara 1600. godine zbog hereze spaljen na lomači na Cvjetnom trgu u Rimu.

Njegov životopis više ili manje sličan je životopisima ostalih izuzetnih ljudi njegovog doba. Osobita nadarenost, kvalitetno obrazovanje, predan rad i velika djela. Bruno je ipak po nečemu bio drugačiji od ostalih.

Oslanjajući se na ogromnu snagu svog neukrotivog intelekta, vođen slobodarskim duhom, Bruno hrabro pomiče granice ljudske spoznaje: beskraj svemira, mnoštvo svjetova, ne-antropocentrična slika svijeta…

Bruno proučava i zastupa stavove Platona, Pitagore, neoplatoničara, kao i naslijeđa drevnog Egipta i hermetizma. Njegova učenja otvaraju nove vidike i smatra ga se vizionarem moderne nauke.

U sukobu sa inkvizicijom još od rane mladosti i nakon dugogodišnjeg lutanja Evropom Bruno je uhapšen i optužen za učenja protivna vjerskom nauku. Osuđen je jer se suprotstavio vladajućem načinu razmišljanja, krutim autoritetima i jer je smjelo iznosio drugačije ideje o čovjeku i svemiru.

Nepuna tri vijeka kasnije podignut mu je spomenik na istom mjestu gdje silina fizičke vatre nije mogla ugasiti vječni plamen slobode ljudskog duha i misli.

Da li je život bez slobode i potrage za istinom vrijedan življenja?

Da li se uopšte može nazvati životom?

Bruno je dao svoj odgovor.

Zanima nas vaše mišljenje.

Više informacija: https://www.facebook.com/events/501723840760901/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.