Poziv: Otvoreni forum “Socijalna (NE)Pravda”

Otvoreni forum “Socijalna (NE)Pravda u BiH”, će se održati 17. aprila u Socijalnom edukativnom centru – SEC (Mladena Stojanovića 6) sa početkom u 12 sati.

Svjedoci smo da svakim danom sve više mladih ljudi, ali i porodica sa djecom napušta državu zbog urušavanja socio-ekonomskog sistema u BiH i odlazak u inostranstvo im predstavlja izlaznu strategiju iz socijalne nesigurnosti.

“Tome u prilog govori i činjenica da smo prva zemlja po nezaposlenosti u Evropi, a druga u svijetu. U posljednjih pet godina BiH je ostala čak bez 349.000 stanovnika, odnosno bez 11,4 odsto populacije. Broj stanovnika BiH mlađih od 15 godina najviše se smanjio i to za 32,5 odsto. Radno sposobno stanovništvo spalo je sa 2.598.000 na 2.396.000., dok je radna snaga je spala sa 1.133.000 na 1.008.000.”

Na ovom panelu govorićemo o socijalnoj (ne)pravdi u BiH i krizi ljevice, o tome kako je došlo do urušavanja socio-ekonomskog sistema, na šta se možemo fokusirati i kako pokušati uticati na poboljšanje trenutnog stanja u BiH.

Takođe, predstavićemo istraživanje “Životne priče radnih migranata iz BiH: Balkanski diskurs, liminalnost i integracija”, koje je objavljeno u Journal of Balkan and Near Eastern Studies, a čiji autori su: Dalibor Savić, Anđela Pepić i Duško Trninić.

Učesnici_ce otvorenog foruma su:
Vlade Simović, (Fakultet političkih nauka, Banjaluka);
Dalibor Savić, (Fakultet političkih nauka, Banjaluka)
Gorana Mlinarević, (aktivistkinja i pravnica međunarodnih ljudskih prava, Sarajevo);

Panel moderira Tanja Topić (Friedrich Ebert Stiftung).

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.