Na SSST univerzitetu otvoren “Innovation Lab” namjenjen budućim mladim inovatorima i poduzetnicima

Sa ciljem stvaranja inovacijskog i poduzetničkog ekosistema u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST kao prvi univerzitet četvrte generacije u regionu danas je svečano otvorio jedinstveni, univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini.

Trenutni i budući studenti Univerziteta u saradnji sa profesorima, uspješnim diplomantima i partnerima iz privatnog i javnog sektora će se udružiti u istraživanju i kreiranju revolucionarnog svijeta poduzetništva i inovacija koji simboliziraju četvrtu industrijsku revoluciju.

Prisutnim zvanicama obratili su se izvršni direktor Univerziteta SSST dr. Emir Ganić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS prof. dr. Aleksandra Nikolić te rektor Univerziteta SSST prof. dr. Vjekoslav Domljan.

Među gostima bili su i predstavnici vodećih kompanija iz IT sektora te državnih, proizvodnih i uslužnih kompanija. Podršku u razvoju inovacija i novih biznisa će dobiti svi trenutni SSST studenti, zainteresovani diplomanti ili akademsko osoblje sa poduzetničkim aspiracijama. Kroz fizičku infrastrukturu koja uključuje “co-working“ kancelarije, sale za sastanke, sale za seminare i radionice, mjesta za opuštanje i odmor i brojne druge sadržaje, studenti mogu dobiti sveobuhvatnu podršku u razvoju inovativnih i poslovnih ideja.

Studenti će imati priliku učiti kroz snažnu mrežu novih i iskusnih poduzetnika i inovatora, profesora, pravnih eksperata, računovođa, serijskih investitora i vladinih eksperata. Univerzitet SSST i mreža univerzitetskih partnera iz poslovnog sektora će finansijski podržati poslovne ideje sa najvećim tržišnim potencijalom. Pristup uslugama inovacijskog laboratorija će imati i svi zainteresovani srednjoškolci koji će kroz tradicionalnu Zimsku akademiju i brojne druge događaje koje organizuje Univerzitet SSST imati priliku za učešće na svim planiranim start-up takmičenjima, start-up vikendima, inovacijskim izazovima itd.

Prema globalnim istraživanjima, 9 od 10 start-up biznisa pokrenutih na univerzitetima prežive prvih 5 godina poslovanja, dok 2 od 10 prežive ukoliko su osnovani u drugim start-up ekosistemima. Univerzitet SSST ima viziju kreiranja boljeg i kvalitetnijeg okruženja za život u Bosni i Hercegovini kroz otvaranje novih i atraktivnijih radnih mjesta koja će doprinjeti zadržavanju mladih u državi.

poduzetnice.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.