Mladi novinari i novinarke vide pandemiju kao šansu za više edukacija i angažmana

Mladi novinari i novinarke bez ranijeg profesionalnog iskustva iskoristili su prilike koje su im bile ponuđene tokom pandemije.

Nejra Hasečić

foto: Adna Serdarević/Mediacentar Sarajevo

Krizu izazvanu pandemijom koronavirusa mladi novinari i novinarke vidjeli su kao šansu za dodatnim edukacijama i sticanjem prvih iskustava u novinarstvu. Iako su mediji u regionu, pogotovo na početku pandemije, bili finansijski pogođeni krizom izazvanom pandemijom, zbog čega je bilo i otpuštanja u brojnim redakcijama, u proteklih godinu su stvorene nove šanse koje su novinarima i novinarkama u Bosni i  Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, omogućile da po završetku formalnog obrazovanja, unaprijede svoja znanja i dođu do prvih angažmana u struci.

Kao studentica završne godine master studija komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Marija Ćosić nije imala novinarskog radnog iskusktva kada je odlučila da se prijavi na konkurs Udruženja građana “Zašto ne” u okviru kojeg djeluje portal Raskrinkavanje.ba.

Kako je ispričala za Media.ba, iz navedene organizacije su, između ostalog, tokom pandemije tražili studente koji će raditi praksu odnosno tromjesečni, plaćeni internship, nakon čega joj je ponuđeno da nastavi raditi kao novinarka na Rakrinkavanju.

Jedini praktični susret s novinarstvom koji je imala prije toga je, kako kaže, bila praksa u sklopu istoimenog predmeta koju je obavljala na trećoj godini dodiplomskog studija, na BHRT-u. Kaže da je tokom internshipa i kasnijeg radnog angažmana bila adekvatno plaćena u Raskrinkavanju što smatra izuzetno važnim budući da, koliko zna iz iskustava svojih kolegica i kolega, medijske kuće inače nude mogućnost “volonterskog ili slabo plaćenog honorarnog angažmana za koji je neizvjesno da li će i kada prerasti u trajnije i stabilnije zaposlenje”.  

“Mišljenja sam da je pandemija dodatno otežala svakako ni najmanje jednostavnu poziciju novinara i novinarki na početku karijere. U mom slučaju, ipak, otvorila je nove mogućnosti budući da je zbog porasta dezinformacija u javnom prostoru porasla i potreba fact-checking platforme Raskrinkavanje za angažmanom novog kadra”, priča Ćosić.

Dodaje da je umjesto praktičnog iskustva, svoja znanja dodatno nastojala unaprijediti neformalanim obrazovanjem, odnosno prisustvovanjem brojnim treninzima, seminarima i programima koji su tokom pandemije “postali dostupniji svima jer je za učešće bilo dovoljno posjedovati elektronski uređaj sa kojim se možete priključiti na Zoom ili neku sličnu platformu”.

Novinarsku dvomjesečnu praksu na javnom servisu, odnosno BHRT-u, je prošao i Mašo Karavdić, koji je nakon toga odlučio ostati u redakciji i volontirati naredna četiri mjeseca gdje je, kako kaže, “ostvario ključna poznanstva” što je rezultiralo zaposlenjem na Televiziji Sarajevo (TVSA) iz koje je dobio poziv na osnovu preporuka.

Za Media.ba govori kako se sve to dešavalo nakon završetka prvog ciklusa studija novinarstva i upisivanja master studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ali i na samom početku pandemije koronavirusa što je zahtijevalo dodatni napor na početku novinarske karijere.

“Sve se to dešavalo nekoliko dana prije prvog slučaja zaraze u BiH, pa moje neiskustvo u TV novinarstvu se brzo moralo prevazići s obzirom na nove uvjete koje je postavila pandemija. Ipak, činjenica je da nisam upoznao ono klasično novinarstvo, nego tempo je od početka bio jako brz, sa mnogo pritiska od samog straha od zaraze, ali i obaveze da se objave što tačnije informacije u periodu kada niko ništa ne može reći sa sigurnošću”, kaže Karavdić.

Ističe da je na BHRT-u volontirao bez novčane naknade, ali je stekao neprocjenjiva iskustva, a nakon probnog rada na TVSA za svoj rad dobija i prvi novac, “prvu platu od sopstvenog rada u struci koju sam izabrao”.

Po njegovom mišljenju, pandemija je otvorila mnoge mogućnosti medijima, a rad u toj kriznoj situaciji predstavlja jedinstveno iskustvo koje iziskuje “konstantnu skoncentrisanost i snagu” za koju je uvjeren da posjeduju njegovi vršnjaci.

“Mislim da su mnoge mlade kolege pronašle svoju šansu upravo u pandemiji jer su donijeli svježinu u cijeli taj sistem”, kaže Karavdić i ističe da je i dalje veliki broj kolegica i kolega po završetku studija novinarstva “primoran da pronađe posao iz drugog sektora”.

Trenutna studentica treće godine dodiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih nauka Adna Serdarević kaže kako je pandemija koronavirusa donijela probleme pri realizaciji i obavljanju jedine formalne prakse tokom tog studija, jer su zbog loše epidemiološke situcije studenti imali manje prilika da posjete novinarske redakcije.

Serdarević kaže da su se uprkos tom nedostatku otvorile nove mogućnosti da svoja znanja i vještine studenti razvijaju putem interneta i, na taj način, da pokušaju “savladati prve prepreke u novinarskom radu”.

“U prvoj godini pandemije otkrila sam svijet webinara, pa sam tako učestvovala na nekoliko webinara o dezinformacijama, političkom govoru, debatiranju i osnaživanju žena”, kaže ona.

Po završetku edukativnog programa “Slobodni glasovi” Serdarević se, kako kaže, imala priliku upoznati sa radom Centra za istraživačko novinarsvo, a po završetku projekta joj se otvorila mogućnost da u tom mediju radi internship.

“Iako nisam imala iskustva u istraživačkom novinarstvu ponudili su mi mogućnost da učim, a sve to uz adekvatnu naknadu, što je rijetkost za mlade novinare i kada nije pandemija”, priča Serdarević.

Za dalji rad u Centru za istraživačko novinarstvo i profesionalno usavršavanje, Serdarević tvrdi da je presudan bio navedeni edukativni program gdje je unatoč pandemiji uspjela upoznati neke od najboljih novinara i novinarki iz BiH. Zbog velikog broja studenata koji završe novinarstvo, i priče o tome kako je teško “upasti negdje” se, kako kaže Serdarević, javila se i doza straha za ono što je očekuje u budućnosti.

“Taj strah je djelovao kao motivacija i upozorio me na to koliko ću morati raditi i učiti kako bih dostigla svoje profesionalne ciljeve. Ono što sam primijetila jeste da, iako ima veliki broj studenata novinarstva, također postoji veliki broj različitih interesa, pa je, barem u teoriji, moguće da svi pronađemo odgovarajuće mjesto u svijetu medija”, kaže Serdarević.

Prilika za stipendiranje sa mogućnošću zaposlenja ukazala se još jednoj studentici treće godine studija novinarstva Fakulteta političkih nauka, Sari Delić. Delić je za Media.ba ispričala kako je od više od 50 osoba sa njene godine, po preporuci asistentice tog fakulteta, započela prvi radni angažman na Hayat televiziji koja je, prema njenim riječima, bila u potrazi za dvoje mladih novinara tokom pandemije.

“Primljena sam na probni rad, te ako zadovoljim uslove dobijam ugovor o stipendiranju te mogućnost stalnog zaposlenja po završetku studija”, kaže Delić koja kao stipendistica na pomenutoj televiziji radi već četiri mjeseca.

Za stipendiju koju prima u vidu novčane naknade za rad od nekoliko dana u sedmici, kaže da je sasvim pristojna, i da je osim toga, veoma značajna i količina znanja koje joj prenose starije kolege i kolegice.

Delić ističe da joj je takva prilika od izuzetnog značaja budući da dolazi iz malog industrijskog grada Zavidovići u kojem su mogućnosti po završetku studija novinarstva “i više nego ograničene” jer u tom gradu, kaže da postoji “samo jedan portal i jedna radijska stanica” što je bio razlog više da se dodatno edukuje iako je vrijeme pandemije.

“Moje kolege i mene je pandemija zadesila nekako usred studija. Tek smo krenuli u četvrti semestar, kada je sve stalo i prebačeno u online format. Međutim to me nije spriječilo da nastavim biti aktivna”, priča Delić i kaže da se odlučila prijaviti za učešće na Novinarskoj akademiji 2020. koja se održavala na Boračkom jezeru gdje je upoznala mnogo kvalitetnih predavača i novinara i novinarki sa dugogodišnjim iskustvima tokom koje je usvojila nova znanja i vještine. Dodatno je prisustvovala i raznim online radionicama iz oblasti novinarstva čiji se broj tokom pandemije, kako kaže, dodatno povećao.

Ostatak teksta pročitajte na media.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.