Debata: Kako oživjeti proces tranzicione pravde u BiH?

Priča o pomirenju, tranzicionoj pravdi i suočavanju sa prošlošću je potpuno nestala iz agendi ovdašnjih političara i njihovih javnih nastupa.

Ponovo se govori o potrebi očuvanja stabilnosti i mira dok teme iz politike i kulture sjećanja, priznavanja i suočavanja sa zločinima počinjenim u ime naroda gotovo da ne postoje. Proces uspostavljanja tranzicione pravde u državama nastalim na području bivše SFRJ je u ozbiljnoj krizi zbog nepostojanja političke volje vlasti za procesuiranjem počinilaca ratnih zločina, jačanja ekstremnog nacionalizma i prekida dijaloga sa civilnim društvom o prošlosti.

Cilj debate je doći do odgovora na pitanja zašto je proces tranzicione pravde u zastoju i dati preporuke kako oživjeti ovaj proces i vidjeti šta EU može da učini u oživljavanju procesa tranzicone pravde i suočavanja sa prošlošću, pa i uspostavljanja regionalne komisije.

Civilno društvo može da pomogne, ali ne može da preuzme na sebe odgovornost institucija sistema za konačno utvrđivanje činjenica. ‘Berlinski proces’ je možda posljednja šansa da se političke vođe na Balkanu obavežu da će u potpunosti provesti mehanizme tranzicione pravde, kroz državne institucije.

Sama debata je pokušaj oživljavanja procesa tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću, što je neminovno za utvrđivanje istine i demokratizaciju BiH. U sklopu debate će biti predstavljeno i Istraživanje o mjestima zatočenja u BiH, koje zajedno provode udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje (TPOS) iz Sarajeva i Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banje Luke, a koje predstavlja doprinos civilnog društva procesu suočavanja sa prošlošću.

U debati učestvuju:
Zlatica Gruhonjić, direktorica CDTP Banja Luka,
Dženana Karup Druško, direktorica TPOS Sarajevo,
Doc. dr Midhat Izmirlija, Fakultet pravnih nauka Sarajevo,
Drago Bojić, teolog i publicista
Gordana Katana, novinarka dnevnog lista Oslobođenje iz Banje Luke dr Danijela Majstorović, profesorica, Univerzitet u Banjoj Luci
Građani i građanke, aktivisti i aktivistkinje iz Banje Luke

Suočimo se s onim što smo napravili, izgradimo zajedničku kulturu sjećanja u BiH!

Više informacija: cdtp-debata-25042017 cdtp-debata-poziv

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *