Akademija: Finansijsko-administrativni asistent

CILJ OBUKE
Profesionalno usavršavanje, sticanje praktičnog znanja koje će polaznicima pružiti pomoć da razviju sopstvene potencijale za obavljanje i organizaciju finansijsko-administrativnih poslova u pravnom i fizičkom licu (korporacije, d.o.o.,nvo,).

1.KOME JE OBUKA NAMJENJENA
Poslovnim sekretaricama/ima, osobama koje su zaduženje za organizaciju i koordinaciju poslovanja, projekt asistentima, šefovima kabineta, administrativno-finansijskim koordinatorima, ličnim asistentima, izvršnim asistentima, finansijskim asistentima, office menadžerima i ostalom administrativnom osoblju koje u svom svakodnevnom poslu komunicira sa poslovnim partnerima.

2.OSNOVNE TEMATSKE JEDINICE
1) Prijem i rukovođenje sa eksternim i internim dokumentima (faktura, fiskalni račun, ponuda, ugovori);
2) Poslovanje sa gotovim novcem (blagajna, blagajnička evidencija i blagajnički maksimum)-primjer;
3) Obračun plata, oporezivanje primanja i evidencija (ugovor o radu, ugovor o autorskom djelu, ugovor o djelu, specifikacije)-primjer;
4) Izrada kalkulacija-primjer;
5) Izrada finansijskih izvještaja-primjer;
6) Bankarsko poslovanje i e-bankarstvo, izvodi;
7) Specifičnosti izvještavanja neprofitnih organizacija;
8) Vođenje HR evidencije (zakonom propisane i druge potrebne evidencije);
9)Procedure u pripremi tenderske dokumentacije.

3. REZULTATI OBUKE
Sticanje novih znanja i vještina, polaznici će obavljati administrativne i finansijske poslove samostalno i u kraćem vremenskom periodu, uz maksimalno korištenje mogućnosti interneta. Po završetku obuke polaznici pristupaju polaganju završnog testa, nakon kojeg će dobiti certifikat o uspješno završenoj obuci.

4. TRAJANJE OBUKE Edukacija u cjelosti traje 1 vikend (13. i 14. maj), ukupno 13 časova (čas je u trajanju 45 minuta). Cijena 250,00 KM (sa uračunatim PDV-om).
Prijave za majtraju do 10.05.2017. S obzirom da praktikujemo rad u manjim grupama, do 10 polaznika, iskoristite priliku i prijavite se što prije.

***Ako među prijavljenim kandidatima nema predstavnika NVO sektora, tema “Specifičnosti izvještavanja neprofitnih organizacija” se mijenja temom: Iskustva iz oblasti poslovnog protokola-zvanične posjete institucijama, organizacija događaja, poslovni imidž i pravila poslovnog oblačenja.

Više informacija: https://www.facebook.com/events/1757427314568415/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *