Udruženje Lan iz Bihaća realizira projekt „Planeta Zemlja je naš zajednički dom“

U septembru i oktobru u Privremenim prihvatnim centrima za smještaj porodica sa djecom i ostale ranjive kategorije, Sedra u Cazinu i Borići u Bihaću, Udruženje Lan iz Bihaća održalo je šest radionica o zdravim stilovima života i očuvanju okoliša, u okviru projekta „Planeta Zemlja je naš zajednički dom“.

Projekt implementira Međunarodna organizacija za migracije Bosna i Hercegovina (IOM) i Udruženje Lan kao primalac granta, a realizira se u okviru projekta „Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju  migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II, za koji je sredstva osigurala Evropska unija.

Osnovni cilj projekta je razviti potrebu veće brige za zdravlje, podići svijest, odgovornost  i kritičko mišljenje kod djece, roditelja i ostalih korisnika centara o važnosti očuvanja čovjekove prirodne sredine.

Zdrava hrana bila je tema prve radionice. Kroz radionicu djeca su se imala priliku upoznati sa zdravom i nezdravom hranom, piramidom ishrane, pogledali su nekoliko edukativnih kratkih filmova o zdravoj hrani i dobili savjete o tome kako treba izgledati zdrav obrok. Na kraju su sa moderatoricama pripremali svoje zdrave obroke.

Tokom druge radionice djeca su učila o pravilnom razvrstavanju otpada. Na praktičnim primjerima demonstrirali su kako se recikliranjem spašava planeta Zemlja, upoznali smo ih sa spremnicima za odlaganje i prema bojama odlagali su različite vrste otpada u odgovarajuće spremnike. Za kreativne radionice koristili su karton, stari papir, plastiku i čepove. Djeca su naučila kako se prave avioni i kape od starog papira i bili oduševljeni svojim rukotvorinama. Djeca su za sami kraj radionice su od plastičnih čepova pravili plakat sa ekološkom porukom „SAVE THE PLANET“.

Tokom treće radionice djeca su koristeći papirne tanjure crtala ili pravila od plastelina ono što posebno vole u prirodi. I na ovoj radionici djeca su naučila kako materijale koje smatramo otpadom možemo iskoristiti za pravljenje privjesaka ili figura. Pokazala su veliku kreativnost i i nadarenost. Vrlo zanimljiva radionica bila je „The Tree of Life“ gdje su djeca na drvo postavljala poruke sa svojim životnim prioritetima. Za sami kraj radionice djeca su napravila dva MURALA MIRA, koje ćemo pokloniti učesnicima naših radionica iz lokalnog stanovništva.

Želeći povećati socijalnu uključenost između djece u centrima i djece iz lokalne zajednice, realizirale smo dvije dodatne aktivnosti, koje su doprinijele širenju svijesti djecom i  među mladima iz lokalne zajednice o životu i potrebama djece u pokretu.  Članovi i članice Asocijacije srednjoškolaca – Lokalni tim Bihać su  na Međunarodni dan nenasilja održali radionicu tokom koje su napisali mirovne poruke za djecu u centrima Sedra i Borići. Djeca u centrima su bila vrlo sretna i iznenađena kad su dobila korpe s porukama i slatkišima od učenika srednjih škola iz Bihaća. Moderatorice su djeci prevodile poruke mira i prenijele pozdrave i dobre želje  djece iz lokalne zajednice koja nažalost zbog trenutne epidemiološke situcije nisu mogla doći da se zajedno druže.

Jedno odjeljenje Osnovne škola „Ostrožac“ je pripremilo kreativnu radionici na temu zdrave ishrane koju je realizirala njihova učiteljica. U Osnovnu školu Ostrožac idu i djeca iz Privremenog prihvatnog centra Sedra, tako da su na ovaj način i ona bili uključena u radionicu i mogla su se više upoznati sa temom na vrlo kreativan i zanimljiv način. Dio materijala koji su pripremili učenici škole, bit će poklonjen djeci u Sedri. Uključivanjem mladih iz lokalne zajednice poslali smo poruku protiv isključivanja, stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.