Učionica – muzejska radionica: Učenici JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo u virtualnoj šetnji kroz Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Osnovna škola „Hasan Kikić“ Sarajevo već tri godine uspješno sarađuje sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine doprinoseći neformalnom obrazovanju kroz muzejske priče i predmete.

Prethodnih godina mališani škole su bili redovni godišnji posjetioci i učesnici muzejskih radionica, a Osnovna škola “Hasan Kikić” je prva otvorila vrata svojih učionica i ugostila muzejske kustose – prepustivši im čas i pretvorivši učionicu u muzejsku radionicu.

Ove godine, uprkos izazovima i nemogućnosti druženja uživo, učenje kroz zabavu nastavljamo u virtualnoj formi: kroz online radionice sa učenicima trećih razreda u okviru  projekta „AfterSchool Program“, realizovanom u okviru programa „Socijalizacija s pravom“ – naglasila je Admira Hrelja, stručna saradnica škole.

Zajedno smo se, u virtuelnom svijetu, prisjetili muzejskog prostora, eksponata i muzejskih izložbi koristeći android aplikaciju History Museum of BiH. Razgovarali smo o toleranciji putem naših eksponata – likova iz muzejske bajke i saznali šta se dešavalo između redova koje možemo pročitati u bajci. Kako bi olakšali adaptaciju na online radionice, učenicima je za kraj radionice pripremljen zabavan i interaktivan sadržaj – jesenji labirint iz muzejske bojanke.

Budući da je učenicima prethodnih godina posjeta muzeju bila redovna aktivnost, potrudili smo se da im to omogućimo i ove godine – istakla je pegogica Minela Križanović.

Nastavljamo sa online radionicama i radujemo se ponovnom susretu u muzejskom prostoru u sigurnijim vremenima – poruka je zaposlenika Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.