ISTRAŽILI SMO šta stoji iza priče o najpoznatijoj bh. „ogradi“: U Travniku se gradi veća, ljepša i to kovana ograda…

Nakon brojnih naslova o uklanjanju najpoznatije bh. „ograde“ koja je cijelo desetljeće razdvajala i dijelila učenike i prosvjetne radnike  na krvna zrca, saznajemo da se u Travniku ipak gradi veća, ljepša i to kovana ograda. Dotrajala žičana ograda koja je fizički razdvajala Mješovitu srednju školu Travnik i Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku, prije nekoliko dana je srušena, a vijest o tome je odjeknula širom naše zemlje, te se pozicionirala kao historijski važan trenutak.

Razgovarao/la: A.D. za interview.ba
Foto: Interview.ba

Međutim, Željko Marić, ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“ nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da se na mjestu dosadašnje, gradi nova ograda, ali da ona ima svoju jedinstvenu svrhu i smisao.

Svaki pravi domaćin treba urediti, ali i zaštiti svoje gazdinstvo. Nije ovo jedina ograda u Travniku. Pogledajte ogradu Konaka, Medrese,.. Ova ograda nema nikakve veze ni sa vjenčanjima, a ni sa kojekavim barijerama, naglasio je Marić.

U razgovoru, Marić je više puta istaknuo da su navedene dvije škole najbolji primjer saradnje, suživota i toleracije, ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu, te da učenici učestvuju u zajedničkim projektima i različitim manifestacijama u Travniku, ali i širom zemlje. Ono što Marić navodi kao najveći problem jeste to što se jedna javna škola našla u privatnom objektu, ali i to da je sada najbitnije da se učenicima Mješovite srednje škole Travnik osiguraju adekvatni uslovi za nastavak školovanja, jer kako naglašava trenutno su nezadovoljavajući.

Direktorica MSŠ Travnik, Aida Lončar za portal Interview.ba je kazala da se nada lijepoj ukrasnoj ogradi cijelog objekta i igrališta, u čijem će zajedničkom dvorištu nastaviti sa susretima i aktivnostima za dobrobit učenika i zajednice, općenito.

Naši učenici učestvuju u zajedničkim projektima, različitim radionicama, druže se, te sam Mariću predložila da ukolne ogradu koja je davala sasvim drugu sliku u javnosti. Moj prijedlog je bio da se zaokruži cijeli objekat. Učenicima i nastavnom osoblju ograda je često bila izvor frustracija jer nije davala istinitu sliku o našoj izuzetno korektnoj i lijepoj saradnji, istaknula je Lončar. Također je dodala da zamjera medijima na nazivu “dvije škole pod istim krovom” jer, to oni nisu, obzirom da se radi o dva potpuno odvojena pravna subjekta.

edf_soft

Iman Maslić, u maju 2019. godine, napustila je školske klupe MSŠ Travnik, iz koje je kako kaže ponijela samo lijepe i drage uspomene.  Maslić nam je potvrdila da je na početku školovanja,  ogradu doživljavala kao mjesto razdvajanja i nerazumijevanja, ali da je vremenom ipak, shvatila da jasna komunikacija između te dvije strane postoji, kako kroz zajedničke projekte, tako i kroz vannastavne aktivnosti.

Ako uzmemo u obzir da su to dvije škole koje su mogle egzistirati odvojeno, bez da su se nalazile u istom objektu, između njih postoji mnogo bolja saradnja nego između bilo koje druge srednje škole u Travniku, kazala je Maslić.

S druge strane stare žice, Ivona Martić, bivša učenica KŠC „Petar Barbarić“ je kazala da joj ograda nikada nije predstavljala neku prepreku, te da su preko nje ipak izgrađeni snažni mostovi koje niko nikada neće srušiti. Također je dodala da veza između ove dvije škole nikada nije bila jača i da je potrebno srušiti ogradu u vlastitim glavama, jer druge ograde nema.

Marić je također istaknuo da je upravo u toku projekt izgradnje i uređenja šetnice za učenike i prolaznike, koji realizuju u saradnji sa Općinom Travnik, te je naglasio da će ovo biti  jedna o ljepših ulica Travnika.

Kroz implementaciju projekta vraćanja imovine u ugovoru se i Općina Travnik obavezala da će pomoći sufinansirati izgradnju ograde oko cijelog vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije, te već tri godine unazad iz budžeta se izdvaja po 20.000 KM za izgradnju ograde, potvrdio nam je to načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić. Dosad je napravljena kapija, te su prikupljana sredstva za ogradu, a prema riječima Hadžiemrića, kirija koja je izdvajana za zakup prostora je također jedan od elemnata koji je skupio novac.

Skinula se ograda koja je stvarala vrlo lošu sliku i priču o podjelama u Travniku, međutim već sada se  gradi  nova ograda duž cijelog vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije, slična onoj već viđenoj na starim fotografijama. Na ovaj način ćemo sasvim sigurno dobiti jedan prelijep i funkcionalan dio Travnika, istaknuo je Hadžiemrić.

Hadžiemrić je također naglasio da je Vrhbosanska nadbiskupija ustupila određeni dio površine kako bi se na ovom dijelu izgradila i uredila šetnica sa trotoarom i drvoredom, kao i dvije biciklističke staze i jednosmjerni saobraćaj motornih vozila, prilikom čega će biti uvedena zabrana parkiranja u ovom dijelu grada.

Od višesatnog sastanka, održanog samo šest dana prije izvršenja presude Općinskog suda u Travniku kojom je MSŠ Travnik naloženo da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koju koristi, a na kojem je donesen zaključak da MSŠ Travnik nastavi koristiti objekat uz plaćanje mjesečne zakupnine u roku od jedne godine, prošla je skoro godina dana, a oko 1000 učenika još uvijek nema svoj krov nad glavom.

Hadžiemrić nam je kazao da je upravo u toku postavljanje zadnje faze krova, te da je cilj za sada osposobiti osnovni objekat škole bez pratećih dijelova, kako bi učenici MSŠ Travnik i MSEUŠ Travnik mogli zajedno preći u nove prostorije. Na pitanje koji je naredni korak, te da li imaju na raspolaganju financijska sredstva potrebna za narednu fazu izgradnje nove srednjoškolske zgrade, kazao je da se sutra sastaje sa premijerom FBiH, te da postoje obećanja da će se obezbijediti nova financijska sredstva, ali i da je tu obaveza SBK.

(Interview.ba)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.