ТРИВУН КАЛАБА: Објава моје прве збирке поезије “Барка”

Фото: Тривун Калаба, приватна архива

Уколико још нисте посјетили 61. Сајам књига у Београду – ево вам идеалан разлог да одете на пут – имате прилику узети прву збирку поезије нашег младог професора српског језика и књижевности Тривуна Калабе, под називом Барка. Књигу је приредила издавачка кућа Књижевна омладина Србије из Београда, а можете их пронаћи на штанду под бројем 1427. и налази се у Хали 1, у партеру.

Ту можете да упецате и парче моје поезије. Цијена књиге, права ситница, питајте Бинга и његовог брата. Дођите да се дружимо. Као аутор бићу присутан на штанду 28.10. и врло радо ћу вам дати аутограм и сликати се са вама.
Ваш Калабињо 

ТРИВУН КАЛАБА: Објава моје прве збирке поезије “Барка”

У наставку ћемо чути од самог Калабе како је текао процес стварања његове збирке, да ли је осјетљив на критку, са обзиром да му је ово ипак прва збирка поезије и какви су му планови за даље.

Када се родила идеја за књигу?

Давно је то било. Завршавао сам четврту српске књижевности годину на филозофском факултету у Новом Саду. Професор Драган Станић, који нам је држао предавања на курсу креативног писања поезије, је рекао да има ту нешто што је вриједно. Услиједило је и треће мјесто Бранкове награде Матице српске, те су ми као бранковцу, отворена врата Бранковог кола. Ипак, од почетних огромних очекивања и обећања, на крајунје остао горак укус разочарења, сјетих се оне, гдје много обећавају, малу торбу понеси. Збирка је отишла у ad acta, али не и писање. Радио сам, учио, писао бивао сам све бољи.

Како прихваташ критике – ко је најзаслужнији што си се одлучио на објављивање збирке?

Критике волим, ма какве биле и пожељне су. То је реакција, таласање и повратни одговор. Пожељене су у сваком, па тако и у књижевном стваралаштву. Негативне или позитивне, подједнако су ми важне и једне и друге. Као и ко их изговара, неке ријечи не не стоје подједнако свима.

Какве су реакције колега, пријатеља, родног града

Колегиница из просвјете, она ме је гурнула у те олује изазова, самом себи у наручје мора. То је била снага која ме је инспирисала и ојачала да истрајем и испливам у свом науму. Да ли на Барку или на неко копно и острво креативности и слободе сасвим је свеједно. Једноставно, оставила ме је без једне врсте сигурности појаса за спасавање у којем сам се био уљуљкао и успавао, био сам заборавио на све.

Какви су даљи планови

Реаговања су више него позитивна, људи су одушевљени и једва чекају промоцију збирке у нашем граду. Знају да сам и професор, да пишем и да немам посла и ово је за све нас један огроман успјех. Поред свих модерних технологија, књига је и даље вриједност која траје, и кад се каже приредио је књигу, то заиста вриједи и има тежину. Мислим да се лагано враћамо књизи и да долазимо себи као цивилизовано друштво.

Једна од пјесама за будуће обожаваоце

Ти си мир који влада у мени,
срећа коју сам створио,
цијели свијети је у тој жени,
све за шта сам се борио.

Подижем бедеме, страже и оклопнике,
копам шанчеве, замке за отпаднике,
да те је угрозе нећу им дати, 
и ко се дрзне скупо ће да плати,

Остали се мене не тичу,
живот је суров, а људи зли,
ја будно пратим нашу причу,
од свега најбитнији смо ми.

Мој цвијетни свијет толико драг, 
доноси мир и расијање, 
а све друге нек’ носи враг,
и од моје пјесме на одстојање.

(Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja ΣΟΦIΑ)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.