Što zapravo rade IT stručnjaci kad tako dobro zarađuju

Ako ste ikada razmišljali kako izgleda radni dan programera, koje su obaveze web dizajnera ili kakvo je radno okruženje sistem administratora, otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

Izvor fotografije: investitor.me

Već i vrapci na grani znaju da su zanimanja u IT industriji odlično plaćena, da kompanije gotovo na dnevnom nivou traže „čovjeka više” i da znanja i vještine iz ovih oblasti garantiraju sigurnu budućnost, prenosi B92.

Ali, jeste li se nekada zapitali što rade ti IT-jevci kad zarađuju toliko?

Ako ste ikada razmišljali kako izgleda radni dan programera, koje su obaveze web dizajnera ili kakvo je radno okruženje sistem administratora, otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

Programeri – imaju fleksibilno radno vrijeme, visoke plaće, ali i važne zadatke

Programeri spadaju u najtraženije stručnjake širom planete i u red najplaćenijih kako kod nas, tako i u drugim zemljama Europe i svijeta. Priroda posla daje im mogućnost da biraju hoće li raditi kao freelanceri od kuće ili kao stalno zaposleni developeri u nekim od najvećih multinacionalnih kompanija.

Posao developera je da kreira, ažurira i testira programe kako bi otkrio i eliminirao greške i bugove. Radno okruženje programera je raznoliko, oni mogu raditi u kompanijama koje se bave isključivo programiranjem ili u firmama drugih djelatnosti.

Neki od benefita koje developeri imaju na svom poslu su fleksibilno radno vrijeme, besplatni hrana i piće, više slobodnih dana ili putovanje na odmor po izboru o kompanijskom trošku.

Iako u početku djeluje komplicirano, programiranje nije toliko teško savladati. Uz pravilan pristup i želju za učenjem i usavršavanjem možete usvojiti znanja nekih od najpopularnijih programskih jezika poput Jave, JavaScripta ili Pythona i brzo doći do dinamičnog i odlično plaćenog posla.

IT administratori – prvi koje zovu u pomoć

Posao IT administratora je da održavaju i unaprjeđuju računalne sisteme, bilo da se radi o bankama, obrazovnim ustanovama, zdravstvenim centrima ili drugim velikim kompanijama. Kako bi sistem svih tehnoloških uređaja u jednoj kompaniji funkcionirao neometano, IT administratori su tu da instaliraju, održavaju i unaprijede mrežu računarskih sistema. Također, njihov zadatak je da pronađu i riješe sve eventualne softverske i hardverske probleme i nedostatke.

Jednostavno rečeno, oni su ljudi koje svi u firmi zovu u pomoć kada imaju problem s računarom.

Različita zaduženja, kao i dinamika posla, čine zanimanje sistem administratora veoma interesantnim, a s obzirom na to da su često na terenu, u ovom poslu gotovo da ne postoji identičan radni dan.

Ako vam se zanimanje IT administratora čini privlačnim, uz pravilan izbor školovanja i odabir programa koji vama najviše odgovara i vi možete postati ekspert iz oblasti mrežne administracije.

Web dizajneri – kreativci zaduženi za izgled web stranice

Web dizajneri su zaduženi za kreiranje izgleda sajta. Njihov zadatak je da internet prezentaciju firme ili brenda predstave što atraktivnije, a istovremeno da ona bude jednostavna i pregledna za snalaženje svih posjetilaca. Pored rada na vizualnom dijelu sajta, web dizajneri prilagođavaju i izgled već formiranih sajtova kako za mobilne, tako i za druge uređaje poput tableta i ostalih prijenosnih računala.

Digitalna era sa sobom je donijela i veliku potrebu za najrazličitijim sajtovima, zato su kreiranje novih web stranica i redizajn starih postali traženo zanimanje za koje su potrebni školovani stručnjaci.

Ovo praktično znači da web dizajneri ne moraju da brinu za posao i uvijek mogu da nađu radno mjesto koje njima najviše odgovara (freelance ili za stalno).

Zato, ako ste talentirani, volite da radite u dinamičnom i inspirativnom okruženju, a interesiraju vas nove tehnologije, pravo je vrijeme da svoj dar pretvorite u kreativno zanimanje.

manager.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.