Što učiniti kad vam dijete ne dopušta da radite od kuće?

Foto: Unsplash

Izvor: Index.hr

Kuća vam je puna, najmlađe dijete plače, vašem mališanu je dosadno, a vi i vaš partner imate pregršt posla. Rad od kuće može biti pravi izazov, posebno ako koronavirus prisiljava čitavu obitelj ostati unutra.

Ako ne možete angažirati dadilju i ako bake i djedovi nisu opcija zbog specifičnih okolnosti, postoje načini na koje možete raditi od kuće – s djecom koja će raditi za vas i vašu obitelj, piše Mother & Baby.

Napravite raspored

Ako živite sa svojim partnerom koji također može boraviti u kući, u lakšem ste položaju jer svoje vrijeme možete pošteno podijeliti – dok jedno od vas radi, drugo se brine o djeci. Uslijed trenutne krize, poslodavci su svjesni da se briga o djeci ne može zapostaviti i svjesni su da će morati biti malo fleksibilniji kada su u pitanju zaposlenici koji imaju djecu.

Možda bi bilo dobro da netko od vas počne s radom u 6:00 i radi sve do 14:00, a drugo da počne s radom od 11:00 i radi do 19:00 sati, uz pauzu za ručak koju provodite svi zajedno. Tako će se vaša djeca tijekom dana samo nekoliko sati morati sama zabavljati. Također, možete zakazati sastanke i telefonske pozive u vrijeme kada znate da vas novi mali kolege neće uznemiravati.

Za to vrijeme djeci možete zadati školske zadatke, pustiti im neki crtani film, natjerati ih da odrade neke obaveze, a možda i odspavaju…

Naučite ih da stvari rade sami

Ako ste sami, pokušajte napraviti što više pauza tijekom dana, kako biste bili sigurni da su vaša djeca u redu i posvetite im pažnju čak i ako svaki čas prekidate posao.

Ako uspijete barem nakratko osigurati da vaši mališani imaju čime biti zaokupljeni, moći ćete se fokusirati na posao dok ste za svojim stolom.

Ustanite ranije

Zvuči vrlo očigledno, ali što se ranije probudite – prije svoje djece, to ćete moći duže nesmetano raditi. Dobro je iskoristiti ove mirne sate za one zadatke koji zahtijevaju malo više koncentracije, a lakše zadatke ostavite za vrijeme kada ćete vjerojatno više pažnje obraćati na svoju djecu.

Uključite svoju djecu

Ako imate prostora za radnim stolom na kojem radite, a vaši se mališani jednostavno ne žele smiriti, pokušajte ih uključiti u svoj posao. Postavite njihovo vlastito radno mjesto negdje u vašoj blizini i odredite im neke jednostavne zadatke koje će ispunjavati dok vi radite.

Nema jamstva koliko dugo će ih ovo zadržati, ali pretvaranje da su vaši kolege u uredu zabavljat će ih dovoljno dugo da se stignete izboriti s, na primjer, e-mailovima.

Ostanite fleksibilni

Zapamtite, ovo su čudna vremena koja nas sve stavljaju u brojna iskušenja, pa pružite sebi odmor ako se osjećate preopterećeno. Ako ne završite sav posao koji ste planirali, to je sasvim u redu.

Najvažnije je da vi i vaša obitelj ostanete zdravi i sretni tijekom ovog razdoblja nesigurnosti i stvari će se popraviti.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.