ŠKOLA ANTIFAŠIZMA – Suočavanje sa prošlošću, put ka budućnosti

13.05.2019, OŠ “Malta”

U okviru projekta “Škola antifašizma – Suočavanje sa prošlošću, put ka budućnosti” polaznici Škole antifašizma koja djeluje u sklopu UABNOR – a Novo Sarajevo su bili u posjeti Osnovnoj školi Malta, gdje su sa oko 120 učenika i učenica osmih i deveti razreda razgovarali o temi borbe protiv fašizma u II svjetskom ratu, fašizmu danas i Deklaraciji o nefašističkom djelovanju među mladima

Metodi interdisciplinarnog rada uz primjenu angažirane umjetnosti, iskazanog povjerenja u mlade lidere naše Škole i ponovo su dali rezultat. Dobili smo reakciju učenika, uključivanje u diskusiju, raspravu, debatu i zaključke…

Cilj ostvaren… Igrokaz “Želimo da smo ljudi”, u izvedbi Martine, Emana, Mie, Medina, Dalile, Sanjina, Ane-Marije i Amira, dao je motiv za diskusiju i debatu koju su vodili Ana-Marija, Amir i Sanjin.

Iz diskusije…

Učenica devetog razreda:

“O ovome nisam mogla čuti ni u školi, a pogotovo ne u kući. Roditelji ili šute o ratu koji su doživjeli ili pričaju o političarima, lopovima, kriminalcima, nakaradnoj Državi.”

Učenik osmog razreda:

“Ovaj fašizam danas o kojem smo govorili, treba zabraniti Zakonom i sankcijama…. i to novčanim!”

Učenik devetog razreda:
“Ako imamo konflike sa nekim, mislio sam da je to najbolje rješavati tučom… Nikada nisam razmišljao da i ja tako postajem isti kao i oni. Hvala vam.”

Učenica devetog razreda, koja je sjedila u grupi učenika u zadnjem redu, koji su bili najglasniji, koji su dobacivali, ismijavali diskutante, smijali se, poslije fokusiranja diskusije na tu grupu i iznošenja argumenata koji su ukazali da je njihovo ponašanje loše, ismijavanje diskusija drugih neosnovano kao i podcjenjivanje mišljenja drugih… rekla je:

“Kada sam vas vidjela, pomislila sam: šta ovi hoće, šta se prave važni)?)…
Mislim da je ovo potrebno i da bi svaki mjesec trebale biti ovakve debate u školi. I da upravo mladi razgovaraju sa mladima, kao vi danas sa nama… nekako se bolje slušamo, razumijemo.”

Deklaracija o nefašističkom djelovanju je našla još jedan dom, uručena je učenicima i nastavnicima Škole u kojoj je naš uvaženi prof. Hasičić Asmir, učitelj, čovjek, pedagog, koji nam je prenio svoje znanje i bio potpora u ideji i nastanku naše Deklaracije.

Idemo dalje… putem ukazivanja na zlo kojeg ima i koje je fašizam.

Projekat se realizuje uz podršku Fonda otvoreno društvo BIH.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.