Sarajevski poštar u ratu čuvao pošiljke da ih uruči u miru

Piše: Minela Jašar-Opardija

Jedan je poštar pošiljke čuvao čitav rat da bi ih po okončanju dostavio onima kojima su bile namijenjen. Vjerovali ili ne – to je i uradio.

Radna atmosfera. Posla mnogo, a vremena malo. Pošiljke valja dostaviti na sve adrese. Uvijek na vrijeme i u ruke pravih ljudi. Drugačije nije bilo ni ratne 1992. godine.

Drenko Pelekšić, 30 godina radi u DHL-u. Prvo je radio kao kurir. Prisjeća se da su on i njegov brat preuzeli pošiljku koja je došla posljednjim komercijalnim letom iz Slovenije. Onda se zaratilo…

To je bukvalno zadnji let koji je sletio u Sarajevo. Mi smo preuzeli tu robu i dovukli je u moj stan. Razvrstali je. Između ostalog bile su i dvije radne knjižice“, rekao je Drenko Pelekšić.

Uprkos barikadama dio pošiljke Drenko je tada uspio podijeliti. Knjižice su ostale u stanu. Sve do kraja rata. Dok se nisu javili vlasnici. Pošiljku je najzad isporučio 1996. godine.

Čovjek je došao do mog broja telefona i nazvao me. Knjižice su bile od dvoje ljudi iz Maglaja. Nikad se nismo više čuli. Samo je čovjek nazvao. Je li DHL? Ja sam taj i taj… kaže meni su pred rat poslali knjižice. I ja uzmem i pročitam. Kaže da to je moja. Pitao me ima li od još jednog čovjeka, ja kažem ima“, kazao je Drenko.

Iako više ne radi kao kurir Drenko se i dalje susreće sa pošiljkama i pričama ljudi. Rado prepričava svoje. Dana kada su počeli raditi u DHL-u rado se sjeća se i direktor Edin. Pokazuje slike početaka… Drenko je kaže ostao isti. Njegov odnos prema poslu se nije promijenio.

Drenko je jedan od nas četvero koji smo počeli 1996. godine i to što je uradio prije tog perioda je dokazivao od ’96 na ovamo. Nije baš uobičajeno da neko u toku ratnih sukoba razmišlja o DHL-u, klijentima i drži pošiljke u svom stanu“, kazao je Edin Emšo, menadžer DHL-a.

I kolege ga cijene. Ovaj postupak kažu liči na njega…

Ja ga poznajem kao odgovornog, tako da ja nemam razloga da ne vjerujem da je to posljedica njegovog karaktera i njegove ličnosti“, istakla je Selma Eminović.

A Drenko skroman. Iako je svoju nesvakišanju priču ispričao čak i pred nekoliko stotina menadžera u Dubaiju, kaže to je samo njegov posao i opet bi, ukoliko zna da će to nekome značiti, uradio isto.

Preuzeto sa: http://ba.n1info.com/a130574/Vijesti/Vijesti/Sarajevski-postar-u-ratu-cuvao-posiljke-da-ih-uruci-u-miru.html

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.