Medicinske sestre i tehničari sa UKCRS poručuju: “Sve što nam sada treba je solidarnost”

Izvor: Buka, piše: TATJANA ČALIĆ 

Ako do sada nekome nije bilo jasno koliko je svakom pojedincu važan zdravstveni sektor, koliko ovu profesiju treba jačati i ulagati u nju, danas svakako jeste. 

I pored svih problema na koje godinama upozoravaju – od masovnog odlaska medicinskog kadra, niskih plata, nedostatka materijala, milionskih dugova kliničkih centara – u ovom važnom času medicinari su bez ijedne riječi prigovora prihvatili poseban režim rada i drugačije radno vrijeme.

A ono što ovih dana rade više je od bilo kakvog posla, jer susreću se sa nečim o čemu se još tako malo zna, rizikuju vlastito zdravlje i uz to se svakodnevno pitaju šta nose kući svojoj djeci, supružnicima, roditeljima.

O tome kako je danas biti medicinska sestra i tehničar, više nam je rekao predsjednik njihovog sindikata u RS Mirko Šerbedžija, inače zaposlenik Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

“Svi smo u punom pogonu, kako sestre i tehničari, tako i ljekari, laboranti, ali i pomoćno osoblje. Svi su, to moram istaći posebno, na visini zadatka, niko ne govori o umoru, strahovima, radnom vremenu, slobodnim danima, iako smo potpuno svjesni šta ovaj virus nosi sa sobom, koje su moguće komplikacije i odgovornost onih koji liječe i njeguju zaražene covidom. Bodrimo jedni druge, ujedno smo pokazali da smo solidarni i da možemo mnogo više od svojih mogućnost”, priča za BUKU Šerbedžija. 

Dodaje da svih neophodnih stvari, od zaštitnih maski, odijela i rukavica za sada ima dovoljno, te da su medicinski radnici maksimalno zaštićeni. Pohvalio je i sve do sada donesene mjere od strane institucija koje se tiču prevencije širenja novog virusa, kao i odluku menadžmenta zdravstvenih ustanova da obezbijede hranu medicinskim radnicima koji rade u veoma složenim uslovima.

Na naše pitanje slušaju li medicinski radnici svake večeri aplauze sa banjalučkih balkona, kroz osmijeh kaže da slušaju i da im puno znače. Samo se nada, kada sve ovo prođe, da se neće zaboraviti kolika je važnost i značaj svakog medicinskog radnika, da ih ovdje treba zadržati i izgraditi jak zdravstveni sistem. 

“To je ono što treba svakom građaninu ove zemlje i mislim da smo to sada svi naučili. Iskreno se nadam da, kada sve ovo prođe, a proći će, to nećemo zaboraviti”, istakao je Šerbedžija, poručujući građanima da sve što je sada potrebno medicinskim radnicima jeste solidarnost, te da slušaju savjete koji dolaze od struke i institucija, da se poštuju mjere “ograničenog kretanja”, higijene i samoizolacije, jer se u suprotnom epidemija može razbuktati i dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema, što u ovom trenutku definitivno niko ne želi.

Preventiva i solidarnost, naglašava, je ono što će vjerovatno biti presudno u borbi protiv korona virusa.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.