Posjeta Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici

Fondacija Boris Divković (BDF) u saradnji sa švedskim fondacijama Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) organizuje prvu zajedničku političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“ za mlade socijaldemokrate i liberale regije Zapadnog Balkana od 8. do 14. jula u Hotelu IBIS u Sarajevu. U sklopu stalnih nastojanja i radu BDF na temama suočavanja sa prošlošću i prevazilaženju etničkih distanci i predrasuda, 20 učesnika i učesnica ProgWeb Akademije će u subotu, 13. jula, u sklopu obilježavanja 24. godišnjice od genocida u Srebrenici posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.

Dolazak u Potočare se očekuje oko 11:30h, a zvanični početak obilaska je u 12h, gdje će učesnici_e obići Memorijalni centar, zatim izložbenu postavku i na kraju mezarje. Tokom posjete obezbijeđeno je stručno vođenje od strane kustosa.

Akademiju je finansijski podržala Međunarodna švedska razvojna agencija (SIDA), i cilj je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan. Verujemo da političko obrazovanje nema alternativu u borbi za izgradnju demokratskog, slobodnog i progresivnog društva.

Partneri Akademije su i Progres Institut (Sjeverna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija), Forum Lijeve inicijative (BiH) i Partia Sociodemokrate e Kosoves (PSD). Zvanični hashtag Akademije je #progweb.

Prepoznajući važnost medija u promovisanju pozitivnih tema i novinarskih priča iz regiona, želimo da vas pozovemo da budete sa nama u ovom važnom delu programa Akademije. Sigurni smo da će razgovor sa učesnicima_ama Akademije biti koristan za davanje regionalne perspektive i odnosa mladih o ovom najvećem zločinu na tlu Evrope posijle II Svjetskog rata.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.