Popunite anketu i učestvujte u istraživanju o uticaju pandemije koronavirusa na poslovanje malih i srednjih preduzeća

Institut Mihajlo Pupin iz Beograda, u okviru Evropske mreže preduzetništva, sprovodi istraživanje o uticaju pandemije koronavirusa na poslovanje malih i srednjih preduzeća, a u cilju davanja prijedloga i kreiranja novih mjera dodatne podrške privredi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)

Kako navode, s obzirom na to da se efekti pandemije i dalje odražavju na poslovanje velikog broja preduzeća, kao i zbog činjenice da nisu svi podjednako pogođeni, Institut Mihajlo Pupin – Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije sprovodi regionalno istraživanje u Srbji, BiH i Hrvatskoj, kako bi se utvrdio broj onih koji su najviše pogođeni, kao i da bi se kreirale nove mere za pomoć privrednicima.

– Rezultati istraživanja koje smo sproveli 2020. godine u junu pokazali su da je 76% anketiranih imalo negativne efekte na poslovanje, pa nam je cilj da utvrdimo stanje nakon godinu dana, posle realizacije Vladinih mera pomoći, ali i postepenog otvaranja tržišta i vraćanja u relativno regularne tokove, posebno kad je riječ o nekim sektorima koji su bili najviše na udaru – dodaju.

Napominju da ne treba zaboraviti da su to ugostiteljstvo, hoteli u gradovima kao i oni koji su najveći prihod ostvarivali kroz konferencijski turizam i velike skupove, zatim djelatnosti koje se naslanjaju na HORECA sektor, zatim proizvođači neprehrambenih proizvoda, posebno odjeće i obuće, čija je prodaja bila u nekim periodima vremenski ograničena.

– Iako javnost brzo zaboravlja, privrednici i da hoće, ne mogu, jer se efekti pandemije osjećaju i u godini nakon prvog udara, tako da je važno ispratiti koliki je taj intenzitet u ovom trenutku – ističu u Institutu.

Rok za popunjavanje ankete je 5. jul, a možete je popuniti na linku OVDE.

ba.ekapija.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.