Podržite projekat #ženeBiH

Projekat #ženeBiH nastao je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Tokom marta se širom svijeta na različite načine obilježava borba za rodnu ravnopravnost, te se slave žene koje su oblikovale žensku historiju i učestvovale u stvaranju boljeg svijeta za žene. U sklopu projekta #ženeBiH, Mjesec ženske historije obilježile smo tako što smo svakog dana marta na društvenim mrežama dijelile vizuale i kratke biografije o značajnim bh. ženama koje su dale veliki doprinos rodnoj jednakosti i ženskim pravima. Feminističke heroine koje su mijenjale historiju BiH svakodnevno padaju u zaborav. Njihova imena nemoguće je pronaći u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena ne nose ni gradski trgovi ni ulice.

Nakon završetka mini kampanje #ženeBiH u martu, projekat smo odlučile proširiti izdavanjem knjige #ženeBiH. Knjiga će sadržavati biografije i ilustracije 50 bh. žena koje su kroz historiju Bosne i Hercegovine razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Ono što nas je “gurnulo” u odluku da napravimo knjigu su bile pozitivne reakcije na vizuale i priče o bh. ženama. Vidjele smo da ljudi žele znati više o njima i da postoji potreba za tim znanjem. Na kampanji za društvene mreže smo radile volonterski, ali za malo ozbiljniji korak, kao što je knjiga, bit će nam potrebna finansijska sredstva. Trenutno smo u intenzivnim pripremama za crowdfunding kampanju kojom ćemo nastojati obezbijediti sredstva za realizaciju projekta, te se nadamo da ćete nas podržati bilo doniranjem novca ili podrškom dijeljenjem informacija o kampanji putem svojih profila na društvenim mrežama.

Projekat #ženeBiH vode Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić.

Ukoliko želite, projekat #ženeBiH možete podržati na nekoliko načina.

ŽELIM BITI SPONZOR/ICA PROJEKTA
Sredstva koja su potrebna odnose se na isplate honorara za ilustratorice, lekturu knjige, prelom, štampanje i ostale troškove produkcije knjige. U oktobru krećemo sa crowdfunding kampanjom kojom ćemo prikupljati dio sredstava za knjigu. Ukoliko želite podržati projekat nevezano za crowdfunding kampanju i biti jedan/jedna od prvih sponzora/ica, to možete učiniti putem:

  • PayPal-a
  • ili transakcijom na račun Unicredit Bank: 3387202515460748 (Hatidža Gušić).

Ukoliko vam budu potrebne bilo kakve druge informacije, javite nam se na info@zenebih.ba. Molimo vas i da nam javite na e-mail da li želite da vas navedemo punim imenom i prezimenom, pod inicijalima ili anonimno. Za sve naše sponzore/ice čuvamo posebno mjesto u knjizi.

ŽELIM VAM PREDLOŽITI IDEJU
Sve ideje su dobrodošle. Ukoliko imate neku ideju kako ovaj projekat možemo nadopuniti, proširiti ili poboljšati, pišite nam na info@zenebih.ba.

ŽELIM PODRŽATI #ženeBiH SVOJIM UMIJEĆEM / ZNANJEM / INFORMACIJAMA
Ukoliko imate neko posebno umijeće ili znanje sa kojim vjerujete da možete doprinijeti projektu ili ukoliko imate informacije o značajnim ženama BiH koje biste željeli/e podijeliti sa nama, ukoliko raspolažete historijskom građom, ili posjedujete neku drugu vrstu informacija koje bi nam mogle pomoći, javite nam se na info@zenebih.ba

ŽELIM DA SVI/E ZNAJU ZA #ženeBiH
Dijelite, dijelite, dijelite! Dijelite informacije koje objavljujemo sa svojim prijateljima/cama, kolegama/icama, partnerima/cama i pozovite ih da prate projekat. Pomozite nam da zajedno radimo na širenju svijesti o ženama koje su ostavile i ostavljaju neizbrisiv trag u historiji BiH.

Više informacija: http://zenebih.ba/podrzite-projekat/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.