Plato u Novom Pazaru dobija ime po aktivistkinji iz Srebrenice

Holivudska glumica i ambasadorka UNICEF-a Mia Farou (prva s leve strane) sa Hatidžom Mehmedović (druga s leve strane) u Sarajevu u decembru 2007. godine. Foto: EPA/Fehim Demir.

Lokalne vlasti u Novom Pazaru donele su odluku da plato u centru grada ponese ime nekadašnje predsednice udruženja Majke Srebrenice, Hatidže Mehmedović, koja je preminula u julu mesecu ove godine.

Maja Živanović, BIRN, Beograd

Kako su u utorak objavili mediji, Gradsko Veće Novog Pazara donelo je odluku da plato koje se nalazi u centru ovog grada dobije ime preminule predsednice udruženja Majke Srebrenice, Hatidže Mehmedović.

„Želimo da odamo počast nedavno preminuloj predsednici Udruženja Majke Srebrenice, rahmetli Hatidži Mehmedović, ženi heroju žrtve i stradanja…Naša je obaveza da se sećamo nje i svih nevinih žrtava Srebrenice“, rekao je u ponedeljak prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac za N1 televiziju.

Očekuje se da ova odluka u narednih nekoliko dana prođe i kroz skupštinsku proceduru.

Vlasti su objasnile da imenovanjem platoa ispred Kulturnog centra u Novom Pazaru, grad u Srbiji u regionu Sandžaka sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, želi da oda poštu Hatidži Mehmedović zbog njene hrabrosti i borbe koju je vodila za istinu, objavila je N1.

Mehmedović, nekadašnja predsednica udruženja Majke Srebrenice, koje predstavlja porodice ubijenih u genocidu u Srebrenici 1995. od strane snaga bosanskih Srba, preminula je 22. jula.

U Srebreničkom masakru ubijeni su bili i njen suprug i sinovi.


Plato u Novom Pazaru koji će dobiti ime nekadašnje predsednice udruženja Majke Srebrenice. Foto: Anadolu.

Prema presudama Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine od strane snaga bosanskih Srba, ubijeno je više od 7.000 muškaraca i dečaka.

Masovna ubistva praćena su operacijom prikrivanja zločina u sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama.

Haški tribunal, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj su do sada osudili ukupno 45 osoba – na 699 godina i tri doživotne kazne zatvora – za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.