Pedagoška srijeda

Jednom mjesečno, sredinu radne sedmice studenti i studentice Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obilježavaju zajedničkim susretom, gdje pored redovnih nastavnih sadržaja realiziraju i različite dodatne aktivnosti s ciljem razvijanja pedagoških ideja, međusobnog upoznavanja i umrežavanja, te jačanja osobnih i stručnih kompetencija. Takvi susreti simbolično se nazivaju pedagoške srijede. U realizaciji ,,Pedagoške srijede“ pomažu im profesori/ice i asistenti/ce, koji zajedno čine kohezivnu grupu kreativnih mladih i odraslih ljudi.

Tema prve ,,Pedagoške srijede“ u akademskoj 2018./2019.godini, održane 28.11.2018. godine, bila je ,,Odgojne vrijednosti i građanske kompetencije”. Ova tematika odabrana je u mjesecu kada su održane studentske tribine na svim javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Diskusiji su prisustvovale program menadžerica CIVITAS-a Ivana Kešić, doc.dr. Sandra Bjelan-Guska, te studentice prve i pete godine Odsjeka za pedagogiju: Adna Sokolović, Ana Tambur i Nejra Džananović, a studentica Dženana Žužić je bila u ulozi moderatora Pedagoške srijede.

Predstavljeni su programi koje CIVITAS realizira kroz razne aktivnosti s ciljem razvoja građanskih kompetencija, a CIVITAS školski programi jedini su zajednički sadržaj svih nastavnih planova i programa u BIH u koje je uključena skoro cijela školska populacija učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. Docentica Odsjeka za pedagogiju dr. Sandra Bjelan-Guska je predstavila rezultate istraživanja građanskih znanja i stavova učenika osnovnih škola koje su prof. dr. Kafedžić i doc.dr. Bjelan-Guska istraživale u suradnji sa CIVITAS-om.

Iz svoje perspektive, znanja i iskustva su podijelile studentice prve i pete godine Odsjeka za pedagogiju, studentica Adna Sokolović je polaznica Akademije SHL, te je predstavila Akademiju i programe koji se odnose na omladinski angažman, omladinske politike i omladinsko obrazovanje. Ana Tambur i Nejra Džananović studentice pete godine govorile su o svom iskustvu volonterizma. Prisutni su imali priliku saznati detalje sa terena, trenutno otvorene prijave za aktivnosti u sklopu neformalnog obrazovanja (seminari, obuke, radionice), nešto o udruženjima različitog polja djelovanja, te koje sve građanske kompetencije mogu razvijati aktivnim angažmanom u civilnom sektoru.

Organizatorice ,,Pedagoške srijede“ u mjesecu novembru bile su prof.dr. Lejla Kafedžić, doc.dr. Sandra Bjelan-Guska i asist. Anida Sadiković, MA. Cjelokupna aktivnost bila je u svjetlu misli utjecajnog pedagoga Jean-Jacques Rousseaua s kojom bi poentirali cijeli događaj: ,,Odgoj je važniji od obrazovanja, odgajati… ni suca ni vojnika, nego čovjeka.”

Piše: Nejra Džananović (1995)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.