Online izazov – Umjetnost izuzetne brige o sebi

Dobro došli u online izazov pod nazivom Umjetnost izuzetne brige o sebi. U ovom izazovu fokus je na izuzetnoj brizi o sebi što podrazumijeva da ćete u narednih nekoliko sedmica brigu o sebi podići na potpuno novi nivo koji će možda nekima od vas djelovati arogantno i sebično.

Izuzetna briga o sebi znaći da ćete napraviti radikalne  promjene u cilju održavanja novog životnog standarda. Taj novi životni standard počinje sa ovim izazovom, i Vašom odlukom da ćete u narednom periodu odvojiti dva puta sedmično po desetak minuta za rad na određenim temama koje se tiču Vašeg općeg kvaliteta života.

Ono što je ključno za izuzetnu brigu o sebi je stavljanje zadovoljstva na prvo mjesto. Pri tome ne mislim na odlazak na odmor jednom godišnje, ili  povremeni odlazak u SPA centar….ne, ne, stavljanje zadovoljstva na prvo mjesto znači da ćete morati da prekinete posao u sred dana radi odlaska u prirodu, i razvijanje svakodnevnih navika koje vas čine sretnim i ohrabruju, slušanje muzike koju volite, naručivanje svježeg cvijeća za kancelariju i vidjet ćete šta sve još…

Možda sada imate strašan otpor prema ideji da svakodnevno posvećujete vrijeme za kreiranje vlastitog zadovoljstva? Možda trenutno jedva stižete da odete u toalet, a kamoli da prošetate za vrijeme pauze?

Ali kao što ćete uskoro otkriti, sjajan život počinje otvaranjem uma.

Kroz ovaj izazov naučit ćete da ne prihvaćate ništa manje od najviših mogućih standarda-bilo da je riječ o poslu, vezama, zdravlju, ili vašoj opštoj dobrobiti.

Izbor da živimo životom koji oslikava načela izuzetne brige o sebi od najveće je važnosti ako želimo da uradimo nešto na ovom svijetu-za sebe i za sve oko nas. Jer, kad duboko i svijesno brinemo o sebi, ili možda bolje rečeno, pazimo na sebe, počinjemo da pazimo i na druge, na zdraviji i efikasniji način.

Za izuzetnu brigu o sebi koja prerasta u umjetnost potrebni su strpljenje, posvećenost i vježba. U početku je potrebno da se suočite  i sa nekim prilično neprijatnim osječajima kao što su

krivica-jer stavljate vlastite potrebe na prvo mjesto;

strah-da će vas drugi osuđivati i kritikovati;

strahopoštovanje-zbog izazivanja uobičajenih uvjerenja i načina ponašanja. Vremenom ćete napredovati i bolje se osjećati tokom tog procesa, ali ćete i nazadovati. No na kraju ćete sigurno mnogo lakše prepoznavati kada se udaljite od svog centra i znat ćete mu se brže vratiti.

Pošto znam da se rijetko šta može popraviti na brzinu, osmislila sam ovaj izazov sa kojim ćete malo po malo, iz sedmice u sedmicu, upražnjavati izuzetnu brigu o sebi i rasti  kao ljudsko biće.

Spremite se za postizanje uspjeha tako što ćete se dodatno podržati-pozovite najbolju prijateljicu/prijatelja ili još bolje, grupu istomišljenika koji će vas pratiti na ovom putovanju.

Jeste li spremni da transformišete svoj život? Dramatično i zauvijek? Krenimo onda! Sretno i nadam se da ćete uživati u vožnji…

*Ovaj izazov sam kreirala inspirisana knjigom pod istim nazivom autorice S. Richardson (2015).

(suocavanjesapromjenom.com)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.