OKC Abrašević: Proslavljanje petog Međunarodnog dana joge u Mostaru

Međunarodni dan joge u Mostaru 2017, foto: AbrašMEDIA

Ambasada Indije će proslaviti peti Međunarodni dan joge 15.06.2019. u Mostaru u Bosni i Hercegovini od 18:00 do 20:00 u OKC Abrašević, Alekse Šantića 25. Čitav niz posebnih zbivanja će se održati ovim povodom i u slijedećim gradovima – Sarajevo, Banja Luka, Foča, Tuzla, Zavidović i Zenica, ne samo da bi se prikazala joga nego i raznolikost kulture te blještavilo i sjaj Indije. Događaji ove godine su posebno posvećeni slavljenju partnerstva Indije i Bosne i Hercegovine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je usvojila Odluku 11.12.2014., s nečuvenih 177 zemalja koje su je podržale, o usvajanju 21.06. kao Međunarodnog dana joge. Otada je ovaj dan postao jedan od najvećih masovnih pokreta u traganju za dobrim zdravljem i općom dobrobiti a zbivanja se organiziraju na sve strane svijeta kako bi se prikazala joga koju je UNESCO priznao kao neupitno kulturno naslijeđe čovječanstva.

Tijekom posljednje četiri godine jedan broj gradova u Bosni i Hercegovini je sa zanosom proslavljao Međunarodni dan joge a ovogodišnja proslava će se zapravo nadograditi na uspjeh prethodnih zbivanja. Gđ. Ankita Sood, učiteljica joge i indijske kulture u Ambasadi, zajedno s instruktorima joge istaknutih škola joge će izvesti Zajednički protokol joge, kojeg su posebno skrojili indijski majstori joge kako bi se zadovoljili zahtjevi i fizičko stanje građana uopće. Pored toga će se pokazati i tehnike napredne joge. Da se podsjetimo, onda kada je govorio o jogi, indijski premijer je rekao da je joga putovanje od „ja“ do „mi“ te da nas joga čini boljim pojedincima po svojim mislima, djelima, znanju i predanosti.

Kulturni program pripremljen za ovu priliku će uključivati tradicionalni ples Kučipudi koji će izvesti plesna grupa gđ. Alekhje Punđala i tradicionalni ples Kathak koji će izvesti gđ. Sonali Roj sa svojom grupom u pratnji g. Čiraju Bhole na tabli i g. Šabolč Tota na sitaru. Kučipadi je jedan od glavnih klasičnih plesova Indije koji se izvodi u obliku plesne drame a poznat je po živopisnim kostimima i otmjenim pokretima. Kathak, koji potiče od putujućih glazbenika drevne Indije, je veoma čudesan plesni oblik kojega posebno odlikuju piruete i brz rad nogu. Tabla je indijski instrument koji spada u grupu udaraljki a poznata je po svom jedinstvenom zvuku, brzini te raznolikosti svojih udaraca.

Peti Međunarodni dan joge u prethodno spomenutim gradovima Bosne i Hercegovine će biti organiziran u suradnji sa uredima gradonačelnika i istaknutim školama joge. Indijski ambasador i gradonačelnici pojedinačnih gradova će otvoriti događaj u tim gradovima. Događaj je besplatan za građanstvo.

(AbrašMEDIA)


Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.