Održana projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

“Zaista je medijska i digitalna pismenost danas ključ svih funkcionalnih pismenosti kojima smo mi praktično okrenuti”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, u sklopu regionalnog dokumentarnog filma “Medijska pismenost kroz generacije”.

Kako različite generacije doživljavaju i konzumiraju medije i medijske informacije?

Šta o ovim temama misle novinari/ke, profesori/ce s regionalnih univerziteta, fact-checkeri/ke i predstavnici/e civilnog društva? Kako možemo popraviti stanje ove oblasti u našoj regiji?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, potražite u našem dokumentarnom filmu, koji sada možete gledati i online.

Ovaj film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i penzionisanu profesoricu iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencama i stavovima različitih generacija o informisanju, medijima i medijskoj pismenosti.

Studentica iz Hrvatske i srednjoškolka iz Bosne i Hercegovine tako su rekle kako najviše prate televiziju i internet, dok je profesorica iz Srbije navela da je jedini medij koji zapravo prati radio. Time već u prvim rečenicama filma možemo vidjeti da različite generacije medijske sadržaje konzumiraju na različite načine.

Izjave različitih sagovornika i sagovornica iz regiona koji/e su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva, s druge strane, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti, te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

“Zaista je medijska i digitalna pismenost danas ključ svih funkcionalnih pismenosti kojima smo mi praktično okrenuti”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Emir Zulejhić, urednik fact-checking portala Raskrinkavanje.ba, naglasio je da šira javnost često ne pravi razliku između kredibilnih medija koji prave kvalitetne medijske izvještaje po standardima profesije te, s druge strane, nemedijskih, nekredibilnih izvora, kao što su društvene mreže.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo rekla je da odgovornost medija jeste da budu kvalitetni, kako bi naša ljudska komunikacija putem medija bila kvalitetna.

Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regionu.

“Na nama je negdje da studentima podignemo svijest i probudimo savjest da moraju zaštititi druge ljude, imajući u vidu moć medija”, zaključila je Nataša Ružić, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Zaključeno je da civilno društvo poboljšanju stanja medijske pismenosti može doprinijeti različitim programima i prilikama neformalnog obrazovanja, s obzirom na to da se ove teme u formalnom obrazovanju gotovo nikako ne izučavaju. S druge strane, Jelena Vukmanović, novinarka Radio-televizije Vojvodine, naglasila je da mediji mogu podići nivo medijske pismenosti u društvu prvenstveno baveći se kvalitetno svojim poslom, poštujući kodekse i zakone, te predstavljajući stvarnost onakvom kakva ona zaista i jeste.

Poruka i zaključak gotovo svih sagovornika/ca jesu da je medijsku pismenost potrebno uvrstiti u formalno obrazovanje još od obdaništa ili osnovne škole. Profesorica Turčilo naglasila je da, prije svega, obrazovne vlasti, ali i drugi elementi vlasti, trebaju razumjeti koncept medijske pismenosti i znati koliko je ona važna u jednom društvu, te joj pristupati suštinski i sistemski.

Dokumentarni film “Medijska pismenost kroz generacije” nastao je saradnjom Udruženja građana i građanki “Zašto ne” i nevladinih organizacija Juventas iz Crne Gore, Novosadska novinarska škola (NNŠ) iz Srbije i Gong iz Hrvatske. Film je kreiran u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Dokumentarni film moguće je u cijelosti pogledati na YouTube kanalu “Raskrinkavanje.ba”, na OVOM linku.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.