Od izbora do izbora… bez pomaka

Građani BiH će do oktobarskih izbora ponovo dobiti bezbroj predizbornih obećanja. Mnoga od njih će ostati mrtvo slovo na papiru. Pogledajte neke od objekata koji i dalje čekaju ispunjavanje predizbornih obećanja.

Nedžarići: Bivši Dom penzionera

Bivši Dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići ruševina je koja koja „odolijeva“ svim poslijeratnim izbornim ciklusima u BiH. Tokom proteklog rata u blizini ovog objekta nalazila se linija fronta i zgrada je razorena projektilima raznih kalibara. Nijedna poslijeratna vlast nije riješila ovaj problem tako da sablasne ruševine već četvrt stoljeća svjedoče nemaru izabranih zvaničnika.

Mostar: Sportska dvorana 

Ovo je sportska dvorana u Mostaru. Zapravo, ono što bi ovi betonski stupovi trebali biti nakon završetka gradnje, započete čak 80.-tih godina prošlog stoljeća. Svakih izbora političari obećaju nastavak gradnje, no do danas, u gradu poznatom po sportskim talentima, ništa se ne miče od temelja.

Mostar: Staklena banka

Prije rata građena kao objekat Privredne banke Sarajevo i nikada dovšena, tzv. staklena banka u Mostaru danas zjapi kao nijemi podsjetnik na nekadašnje velike planove. Mnogi su kovali planove o kupnji ovog objekta u središtu grada, no sada je izgledno da će poslužiti za urede Vlade FBiH. Još jedno od dugogodišnjih obećanja.

Srebrenica: Banja Gruber

Do poslednjeg rata Banja Guber je bila jedan od nosilaca razvoja opštine Srebrenica. Bilježila je više od 90 000 noćenja godišnje i prihod od oko tri miliona dolara. Od početka rata ’92.do danas, voda, lijek za mnoge bolesti, otiče u kanalizaciju. Koliko miliona je otišlo u kanalizaciju za ovih 26 godina i kolikom broju ljudi je ta voda mogla pomoći teško je izračunati

Srebrenica: Fabrika kočionih obloga Feros

Ova fabrika je do početka rata 92. zapošljavala oko 280 radnika i bavila se proizvodnjom svih vrsta kočionih obloga za vozila na motorni pogon. I ova fabrika je nakon rata privatizovana, vlasnik je kontroverzni biznismen Milorad Motika. U devastiranim pogonima proizvodnja nikad nije pokretana niti su objekti korišteni u drugu namjenu.

HE Vranduk

U septembru 2010. je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić postavio kamen temeljac za hidro-elektranu “Vranduk”. Nepune četiri godine poslije, na istom mjestu bio je i tadašnji premijer FBiH Nermin Nikšić, a 2016. su ga posjetili i “osvježili” obećanja Izetbegović, Zvizdić i Novalić. Od HE “Vranduk” još nema ništa.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.