Obilježavanje 76. godišnjice Bitke za ranjenike

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica obavještava građane BiH i goste sa prostora bivše Jugoslavije da će se 11. 5. 2019. godine obilježiti 76. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi kao i 74. godišnjica pobjede nad fašizmom.

“Ovo je prilika da se prisjetimo tih historijskih trenutaka i da odamo počast onima koji za slobodu dadoše svoje živote u borbi protiv fašističkog zavojevača.

U to ime pozivamo sve zainteresovane da dođu u Jablanicu i da se zajedno prisjetimo na herojske podvige partizanskih jedinica u 4. neprijateljskoj ofanzivi, odamo počast njima i svim drugim borcima savezničkih vojski u Drugom svjetskom ratu. Očekujemo veliki broj delegacija sa prostora BiH i sa prostora bivše Jugoslavije. Za ovu priliku organizatori su pripremili bogat kulturno-zabavni program”, poručuju iz UABNOR-a Jablanica.

Obilježavanje tradicionalno počinje spuštanjem 76 karanfila u Neretvu, u 12:00 sati slijedi polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji dadoše živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi. Poslije polaganja cvijeća počinje Svečana akademija u povodu jubileja 76. godišnjice i obraćanje zvaničnika uz bogat kulturno-zabavni program.

Prema protokolu manifestacije skupu će se obratiti, pored domaćina, antifašisti iz BiH i susjednih republika bivše Jugoslavije.

Organizatori ove godine očekuju više hiljada posjelilaca koji će prisustvovati obilježavanju 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Kao i prethodnih godina organizatori obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi su:
-Sabnor BiH
-Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica
-Društvo „Josip Broz Tito“ Jablanica
-Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, a uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

(AbrašMEDIA)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.