Nogometom protiv svih oblika diskriminacije: Udruženje Lan organiziralo nogometnu utakmicu za djecu u Sedmici nogometa

Udruženje Lan iz Bihaća u okviru svog projekta „Football Happy Hour“ obilježava Sedmicu nogometa pod pokroviteljstvom Fare mreže.

Fare mreža je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje. Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom. Fare djeluje na svim nivoima nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih grupa. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i etničkim manjinama.

Godišnja #FootballPeople akcijska sedmica ujedinjuje sve u nogometu kako bi zajedno zauzeli jedinstven stav protiv diskriminacije u nogometu širom svijeta. Fare je međunarodna organizacija koja surađuje sa organizacijama u više od 45 evropskih zemalja, ali i sa organizacijama u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Tokom te sedmice organizira se više od 2.000 aktivnosti, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskom nivou.

Udruženje Lan je u projekt Football Happy Hour uključilo 20 djevojčica i dječaka predškolskog uzrasta iz Udruženja Žene sa Une – Dnevni centar za djecu i Dječijeg vrtića Filli. Cilj projekta je spriječiti diskriminaciju još od rane dobi te promovirati inkluziju Roma.

Djeca su kroz niz aktivnosti u nekoliko dana obilježili Sedmicu nogometa, od crtanja, bojanja i gledanja edukativnih crtanih filmova do upoznavanja sa osnovama nogometa. Djeca su jučer u sportskoj dvorani JU OŠ „Harmani II“ iz Bihaća, odigrala i svoju prvu nogometnu utakmicu pod vodstvom profesora Zlatka Budimlića.

Svi zajedno, nakon odigrane utakmice jasno smo poručili da je nogomet sport za sve i da se protivimo svakom obliku diskriminacije. Nogomet je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu i pripada svima. Svako bi trebao imati pravo igrati nogomet, gledati ga i uživati u njemu bez straha od diskriminacije.

Ovim aktivnostima, Udruženje Lan priključilo se velikoj porodici Fare-a.

Sedmica nogometa koja se obilježava u periodu od 10. do 24. oktobra, provodi se u više od 60 zemalja svijeta. U tom periodu realizirat će se više od 2000 različitih događaja, a u aktivnostima učestvovat će više od 150000 ljudi.

Ovim putem zahvaljujemo Udruženju Žene sa Une – Dnevni centar za djecu, Dječijem vrtiću Filli i Osnovnoj školi „Harmani II“, direktoru Amiru Fajiću i profesoru Zlatku Budimliću.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.