Najpotresnija fotografija iz Bejruta: Medicinska sestra spasila tri novorođene bebe

Fotograf Bilal Javič snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla…

Nakon strahovitih eksplozija koje su jučer potresle Bejrut, štete će se, nažalost, još dugo sabirati – kako materijalne, tako i one ljudske.

Glavni grad Libana je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica “Beirut Roum”. Upravo tamo, tačnije na njenom odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libansku metropolu, piše “Kurir”.

Naime, fotograf Bilal Javič snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istovremeno pokušavajući da uspostavi telefonsku vezu i da pošalje apel za pomoć njenim kolegama, ljekarima i pacijentima.

– Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova… Mogu samo da kažem da nisam vidio ništa slično ovome čemu sam danas svjedočio, pogotovo ispred bolnice “Roum”… Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive uprkos prekidu komunikacija, sa troje novorođenčadi u rukama, okružena desetinama tijela i ranjenicima – napisao je autor fotografije.

Inače, kolike su posljedice jučerašnje kataklizmične eksplozije u Bejrutu najbolje svjedoči videozapis snimljen dronom. Između ostalog, vidljivo je da je cijeli lučki dio grada u potpunosti uništen.

Devastirani su i ostali dijelovi libanskog glavnog grada. Mnoge četvrti izgledaju kao ratna zona. U izvještajima stranih medija se navodi da se eksplozija osjetila čak i na Kipru.

6yka

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.