MOŽE BAZAR: Ekonomsko i socijalno jačanje žena

Tradicionalni zenički sajam kreativki i kreativaca, Može Bazar, biće održan 6. i 7. marta u prizemnom holu Tržnog centra Džananović. Bazar će biti otvoren od 09 do 21h.

Ako živite u Zenici, onda ste sigurno čuli za Može bazar. Posljednje tri godine, Udruženje građana Naš most Zenica svake prve subote u mjesecu na ulice našeg grada donosi šarenilo, razigranost i vedrinu, a sve to kroz originalne rukotvorine svojih članica i članova, učesnica/ka bazara. Od svojih početaka pa do danas, na bazarima učestvuje sve više izlagačica/ča iz Zenice i okolnih gradova.

Svoju ideju i naziv baštini iz projekta s Tandem Shaml, u kojem je Naš most učestvovao s udruženjem iz Omana. Tada započinju organizaciju Može bazara, a već prvi realizovani je izazvao veliko interesovanje članica udruženja i građana, odnosno kupaca. Bio je orijentalnog tipa jer su se na njemu predstavljali ručni radovi koji su bili inspirisani kulturom i tradicijom Omana.

„Naziv Može bazar dolazi iz arapskog jezika u kojem riječ slična našoj može znači talas ili talasanje. Naziv nam se svidio, te smo ga uzeli za završnu manifestaciju tog projekta, a onda smo ga zadržali i počeli koristiti. Naši bazari nisu orijentalnog tipa, više nose elemente bosanske tradicije“, kaže Zdena Šarić Pisker, predsjednica udruženja Naš most.

S obzirom na misiju udruženja, tako je i glavni cilj bazara ekonomsko i socijalno jačanje žena u bh. društvu. Zbog manjkavih novčanih prihoda, priliku za nadopunu kućnog budžeta pronalaze u prodaji svojih rukotvorina. Pored toga, smatraju da tako nadograđuju svoje samopuzdanje i sigurnost.

Sabiha Bajramović, članica udruženja, svoju je kreativnost počela izražavati kao djevojka kroz ručne radove. Poslije rata je bila šnajderica, i imala je svoj modni studio. Danas se bavi umjetnošću i svoje radove izlaže na Može bazarima:

“Dekupažom se bavim četiri godine. Počela sam sasvim slučajno, tražeći nešto zanimljivo na internetu. Posjetila sam brojne dekupaž radionice, a i dosta toga sam sama naučila. Slikanjem se bavim više od dvije godine. Još uvijek učim. Inspiracija dolazi spontano, nekad i kasno u noć. Dok stvaram zaboravljam na zdravstvene probleme.”

Zineta Mešinović se izradom dekoracija bavi već pet godina, a članica udruženja je tri godine. Aktivna je učesnica svih aktivnosti udruženja, ali ipak, kao najdražu, izdvaja Može bazar:

“Sve je počelo sasvim slučajno kada sam vidjela jednu dekoraciju i odlučila da pokušam napraviti nešto slično. Danas to ide puno jednostavnije. Može bazari su mi dosta pomogli u promociji, a naravno i u prodaji mojih dekoracija.”

I Esmedina Kavazović uživa u druženjima Našeg mosta. U Udruženje se učlanila 2019. godine, upravo kako bi učestvovala u aktivnosti Može bazar. U to vrijeme se otprilike rodila i ideja o ručno pravljenim heklanim Essel torbicama:

“Naziv je osmišljen kombinacijom slova mog i sestrinog imena, još prije deset godina. Tutorijale za ručni rad sam pronalazila na internetu, a nakon prve torbice sam željela da svaka sljedeća bude što bolja i kvalitetnija. Pored materijala, u svaki je proizvod utkano puno truda i vremena.”

Na Bazaru će radove predstaviti umjetnice/i i kreativke/ci iz Zenice i drugih gradova s područja srednje Bosne, među kojima i Marija Zovko iz Žepča, Jadranka Strukar iz Novog Travnika i Amina Cogo iz Zenice. Sve tri su članice udruženja Naš most.

Da biste vidjeli više radova koji vas očekuju na martovskom bazaru, posjetite Facebook događaj Može bazar.

activezenica.org

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.