MJESTO EKOCIDA: Stop izgradnji mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče organizuje protest povodom gradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama opštine Foča. Protest će se održati u PETAK, 07.08.2020. godine, okupljanje građana u mjestu Bukovica, opština Foča (kod restorana „Braća Kovačević“) sa početkom u 10 sati.

Građani Foče protestima žele iskazati nezadovoljstvo trenutnim, kao i planiranim radovima na izgradnji više mHE na rijekama opštine Foča. Posebno su uznemireni radovima koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava. Uprkos brojnim poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča i Neformalna grupa Sačuvajmo rijeke Foče podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

“Smatramo da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. Ovom preduzeću, koje je u navedenom mišljenju imalo primjedbe na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, nije dostavljena studija od strane investitora sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja. Na početku protesta medijima će se obratiti: Jovan Drakul, član Udruženja građana „Bjelava“ Foča, Miloš Vujičić, mještanin, Suljo Hasanbegović, vlasnik parcele koja je uzurpirana i Dragan Bulajić, vlasnik firme „Extreme inžinjering“ za projektovanje hidrocentrala”, poručuju.

6yka

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.