Mi gradimo prugu, pruga gradi nas

Pitanje napretka čovječanstva/društva jedno je od najstarijih čovjekovih nedoumica: javilo se vjerovatno onda kada je čovjek organizovao vrijeme kao prošlost, sadašnjost i budućnost. Šta nam prošlost govori o (r)evoluciji? Može li nam historija objasniti stanje svijesti današnjice? Kako nam umjetnost pomaže u rješavanju historijskih nedoumica?

Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” vam neće dati odgovore na ova pitanja. Naprotiv, ona će vam pomoći da se pitanja umnože. Nastala je kao rezultat višemjesečnog istraživanja Zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu – Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić – su imali priliku da se upoznaju sa tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke.

Djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika su im poslužila kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova – djela studenata će biti predstavljena u prostoru kao i djela koja se čuvaju u Historijskom muzeju BiH. Studenti su kroz izložbu djelovali i kao kustosi i kao umjetnici: pažljivo su selektovali radove iz kolekcije, povezujući muzejske priče sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima.

Više informacija pronađite na ovom linku.

Petak, 8. novembar u 19.00

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.