Luka Kordić o nacionalizmu

Luka Kordić (https://web.facebook.com/luka.kordic.7  i poziv da lajkate njegov blog https://web.facebook.com/lukakordicblog/) je to sjajno složio:

Ljudi, amo vako. “Lijepa li si” nije pisana da bude “lijepa domoljubna pjesma”. Jer ih bilo ko može napisat sto bez da spomene BiH. Isto tako ih može napisat sto da spomene BiH, ali ne i “Herceg-Bosnu”. Odite u Bosnu i pitajte ljude šta je to “Herceg-Bosna”.

 
“Republika Herceg-Bosna” je naziv okupacijske zone dijela Hercegovine iz prošlog rata krcate konc-logora za koju su nedavno Praljak i ekipa dobili presude u Haagu. U osnovi SAO Krajina, samo u nekim pogledima i još gore. “Lijepa li si” je doslovno kao da netko iz Srbije ide pisat domoljubnu pjesmu o Srbiji, nabroji sve krajeve u njoj al doda “SAO Krajino srce plameno”.
 
I doslovno bilo kome tko nije ustaša, ili nije odrastao u Hrvatskoj sa glavom u vlastitoj guzici, se kosa digne na glavi na te stihove. I da, namjerno je takva. Jer da je lik napisa pjesmu samo o tome kako mu je srce ponosno kad se sjeti konc-logora, ne bi to moga nikome prodat kao “lijepu domoljubnu pjesmu”. Isto ko šta su mu još u ratu cenzurirali originalne Čavoglave koje nisu išle “Za dom braćo za slobodu borimo se mi”, nego, ako nisam krivo zapamtio “Za dom spremni zovemo se poglavnikovi!”
 
Znači to nije lik koji je jednom napisao “malo ustašku pjesmu ali ajde bio je rat”, to je lik koji je napisao toliko ustašku pjesmu da su mu je mijenjali u sred tog istog rata, da bi pjesma mogla bit o više tom ratu nego o ustašluku. I da, to je lik koji je ovde naivnoj i blesavoj raji, koja uglavnom ne zna što je Herceg-Bosna, prodao muda pod bubrege. I pravi ih budalama dan danas.
 
Dakle da razumijete slijedeće – vaši susjedi vas vide kako to pjevate, i njima je vrlo jasno što je Marko htio reći. I onda misle da su svi u Hrvatskoj fakat ustašija jer ne mogu vjerovat da toliko ljudi može ne razumit. Misle da se samo pravite ludi i lažete ih u facu da “vi mislite da je to samo lijepa domoljubna pjesma”, kao što se on pravio lud kad je pisao “Lijepa li si”.
 
Provajte sist s nekim iz Bosne, tko nije ustaša i tko je čisto razuman i provajte mu objasnit da to nije teeeeeeški ustašluk. Liku neće bi jasno kako vi možete bit toliko ludi da to ne vidite i mislit će da priča se potpuno ludim ljudima.

2 komentara

  • Iskreno, meni je zao Thompsona. Uzasno je ruzno kako su se ponili prema njemu na trgu pred tolikim narodom, pravi linc od strane organizatora, vidilo se da covik ni sam ne zna kud bi od muke. Da je i ne znam kakav kriminalac, nije u redu. Dosa je na poziv Vatrenih i to su ga nagovarali jer zna je sto ga ceka. Mozemo mi govoriti sto ocemo, ali cinjenica jest da su njegove pisme nastale u odredenom kontekstu i ko zna koliko je on sam onda bia svjestan o cem pise i govori ko sto vecina nas ni danas ne zna. A opet, evo bas citam, Herceg Bosna nema samo jednu interpretaciju, koristila se i kao istoznacnica za BiH i u drugom kontekstima, ne iskljucivo ”ustaskim”. Po meni je vazna interpretacija jer iz nje proizlazi reakcija/akcija, a taj dan na trgu nitko nije ”Lijepa li si” interpretira s ”ustaskog” gledista, nego domoljubnog, tim vise sto, ko sto sam autor kaze – nisu ni svjesni drugacije moguce interpretcije tog problematicnog pojma u pjesmi. Cemu tolika hajka i toliki linc. Meni je to u suprotnosti s mirom kojeg stalno promicemo.

  • Tek kada se shvati da je neznanje najgrublje nematerijalno nasilje, tada će i komentari imati smisla. I Hitlerove pristalice i sljedbenici su u drugim kontekstima radili, pisali, pjevali, svirali… Međutim, predhodilo im je neznanje, pa im smrad iz konc-logora nije smetao godinama i pored toga što nije imao ustaški kontekst. Ovdje se ne radi o ustaškom, Herceg-Bosanskom, fašističkom, SS ili nekom drugom kontekstu, ovdje se radi o primitivnom, zatucanom i anticivilizacijskom kontekstu iza kojeg nema znanja o istorijskim činjenicama; koliko je zlo nacionalizam i gaženje ljudskih prava. Ova tema nema ni jednu dodirnu tačku sa “mirom kojeg stalno promicemo”, jer mir nije samo kad se ne puca, mir je mnogo više od muka oružja!

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.