Kandidatkinje za Predsjedništvo i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

BONAVENTURA udruženje je implementator kampanje, a projekt pod nazivom: Medijska kampanja za Opće izbore 2018 u BiH „Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate!“ je pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova BiH uz financijsku podršku Vijeća Europe.

Žene u Bosni i Hercegovini čine više od polovice stanovništva – a koliko ih je u vlasti?

Medijska kampanja za Opće izbore 2018 u BiH „Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate!“ Agencije za ravnopravnost spolova BiH ministarstva za ljudska prava i izbjeglice podržano od Vijeća Europe je s namjerom da se dosadašnja praksa predizbornog procesa izmjeni, da kandidatkinje dobiju više medijskog prostora kako bi se povećala zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima i vladama na svim nivoima/razinama vlasti te dosegla predviđena kvota Izbornog zakona BiH od preporučenih 40%.

Ravnopravnost muškaraca i žena je vrijednost zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, zakoni nalažu ravnopravnost spolova u vlasti na svim razinama/nivoima, no u praksi to nije tako.

Sadašnje stanje učešća žena na svim razinama/nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini je još uvijek manje od 20%.

Do sada je praksa bila da u predizbornom procesu kandidatkinje dobijaju manje medijskog prostora, što za posljedicu ima podzastupljenost u zakonodavnim tijelima i vladama na svim nivoima/razinama vlasti.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.