Kako izabrati knjige za decu koja uče da čitaju?

Pokušaćemo da vam pomognemo da lakše prepoznate knjige koje vašem detetu mogu pomoći da nauči da čita.

Knjige za one koji uče da čitaju se već samim izgledom razlikuju od knjiga za stariju decu i odrasle. Previše teksta na jednoj stranici uplašiće svakog početnika, ali prazna strana deluje pomalo tužno. Istraživanja pokazuju da izgled teksta u velikoj meri utiče na to kako će ga deca razumeti. Dobre knjige za početnike možete na prvi pogled prepoznati po sledećim karakteristikama:

1. Dobre knjige za početnike napisane su krupnim slovima. Krupna slova se lakše razlikuju. To je veoma važno jer neka od slova koja koristimo su međusobno veoma slična. Zamislite da posmatrate slova b, p, q i d. Ako neka od njih ih postavite jedno iznad drugog ili jedno pored drugog, izgledaju kako odraz u ogledalu. Što su slova veća, lakše je prepoznati razlike. 

2. Važno je da razmak između redova bude veliki. Dobre knjige za početnike imaju veliki prored – tako se zove slobodni prostor između dva reda teksta. Deca su slična odraslima. Potreban im je veći razmak između redova kako u čitanju ne bi nešto previdela.

3. Odgovarajuće ilustracije u knjigama za početnike nisu puka dekoracija. Kada dete uči da čita, važno je da razume značenja teksta. Ilustracije u tom smislu predstavljaju veliku pomoć. Ono u slikama vidi ono što je pročitalo i pomoću njih se orijentiše. Osim toga, dobre ilustracije mogu dodatno zainteresovati dete za knjigu.

4. Rečenice moraju biti kratke. Rečenica sadrži informaciju. Deca čitaju rečenicu za rečenicom i tako pamte informaciju za informacijom. Odrasloj osobi to će zvučati isprekidano, ali kratke rečenice pomažu detetu da čita sa razumevanjem.

5. Pitanja na kraju svakog poglavlja predstavljaju vežbu koja može biti od koristi u svakodnevnom životu. Dobre knjige za početnike ih uvek sadrže. Ona podstiču decu da prilikom čitanja obrate pažnju na sadržaj teksta. Kako bi odgovorilo na pitanja na kraju poglavlja, dete mora razumeti ono što je pročitalo. 

Deca traže likove sa kojima će se identifikovati

Gore navedeni kriterijumi će vam pomoći da na prvi pogled odlučite da li neka knjiga odgovara vašem detetu ili ne. Izbor knjige zavisiće od njenog sadržaja. U tome izuzetno važnu ulogu igraju detetova interesovanja: decu koja vole magiju obradovaće knjige o jednorozima, a onu koja rado rešavaju zagonetke – detektivske priče.

Kada je u pitanju sadržaj knjige, postoje kriterijumi koji su mnogo važniji od žanra. Najnovija studija fondacije Lezen ukazuje nam da je deci koja tek uče da čitaju veoma važno da priče budu duhovite i uzbudljive. Ali najbitniji su junaci.

Ako su junaci priča „stvarni“ i dopadljivi, postoji velika verovatnoća da će se mali čitaoci sa njima identifikovati. Junaci dobrih knjiga za početnike u čitanju trebalo bi da su slični vašoj deci: da idu u školu, sanjaju o tome da imaju konja, rade domaće zadatke i druge stvari koje su sastavni deo svakodnevice. Vaše dete želi da oseti kako zajedno sa svojim junacima doživljava avanture. Preostaje vam samo da pronađete mesto na kome će na miru moći da uči da čita i uživa u sadržaju svojih knjiga.

Izvor: kosmos.de
Prevela: Jelena Tanasković za portal Laguna

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.