Izložba i promocija ČEPOĆILIMA

Pozivamo Vas na svečanu press konferenciju
18.03.2019. godine u 13h
u SCC-u (Sarajevo City Centre ul. Vrbanja 1)
povodom izložbe i promocije ČEPOĆILIMA,
mozaika od PVC čepova sa šarom bosanskog ćilima.

Na realizaciji projekta «ČEPOĆILIM» je učestvovalo više od 540 djece i mladih u njegovoj direktnoj izradi. Za njih smo organizirali preko 30 art eko radionica, i radilo se na izradi mozaika preko 3 godine (ne intenzivno). Za prikupljene PVC čepova je teško brojkom izraziti koliko je ljudi učestvovalo, zato možemo reći da su naši sugrađani prikupili preko 800 kg PVC čepova, koje smo oprali i sortirali po veličini i bojama. 100% reupotreba ambalažnog otpada, i to onog najmanjeg prečnika 3 cm. U ČEPOĆILIM je “utkano” preko 25.000 a veličine je 3 x 10m (30m2).

Total dizajn i idejni koncept je osmislila Alma Hrasnica Dervišević, akademski grafički dizajner, uz radio jingl i tv spot, u kojem je jingl preveden na znakovni jezik. Za nas je inkluzija značajna. Tekst radio jinlga:

«Udruženje «Green Art» Vas poziva da kreativnošću pobijedimo otpad, da pokažemo i dokažemo kako otpad može postati umjetnost. Hajde da zajedno tkamo ČEPOĆILIM i plastične čepove raznih ambalaža, raznih boja, pretvorimo u najljepši bosanski ćilim. Tajna uspjeha ČEPOĆILIMA je u Vašim rukama, ekološkoj svijesti i volji da zajedno možemo popraviti ovo što radim našoj planeti.»

Akif Dervišević je zaslužan za realizaciju projekta, a naši sugrađani za podršku i vrijedne ruke koje su zajedno sa GREEN ARTom tkale najljepši ČEPOĆILIM.

Link za TV SPOT i realizacije nekih od art radionica: https://www.facebook.com/greenartsarajevo/videos/246341482710225/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.