Feynmanova tehnika – najbolji način učenja

Ako želite znati kako je došlo do globalne finansijske krize 2008. godine, pogledajte film Margin Call.

Mladi analitičar u banci sa Wall Streeta otkriva veliki problem koji bi mogao srušiti cijelu kompaniju. Informacija dolazi do izvršnog direktora koji usred noći stiže helikopterom. Na napetom sastanku upravnog odbora, niz užasnutih menadžera pokušava objasniti šta nije u redu. Međutim, izvršni direktor (kojeg tumači odlični Jeremy Irons) postaje sve više frustriran njihovim žargonom. U najboljoj sceni filma, direktno se obraća analitičaru koji je otkrio problem:

Molim te, razgovaraj sa mnom kao sa malim djetetom ili zlatnim retriverom.

https://youtube.com/watch?v=SmHl7hKlVj4%3Ffeature%3Doembed

Da bismo mogli nešto jednostavno objasniti, moramo to i istinski razumjeti.

Upravo u tome leži bit Feynmanove tehnike učenja.

Richard Feynman je bio jedan od najvećih fizičara svih vremena, a za svoj rad je dobio i Nobelovu nagradu.

Međutim, za razliku od tipičnog eksperta, Feynman je bio i fantastičan predavač koji je ulagao ogroman trud da približi materiju svojim studentima.

Kada bi uvidio da nešto ne može da se predstavi sa lakoćom i jednostavnošću, Feynman bi smatrao da je problem u samoj informaciji i da još uvijek nije dovoljno ispitana.

Zbog toga je formulisao tehniku koju je koristio svaki put kada je učio nešto novo.

  1. Izaberite temu koju želite da naučite i počnite da je proučavate. Zapišite sve što poznajete na tu temu, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.
  2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici. Uvjerite se da možete objasniti temu jednostavnim izrazima.
  3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju trebaju biti očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete u potpunosti objasniti temu.
  4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak dok ne pojednostavite jezik i povežete činjenice, kako biste ojačali svoje razumijevanje.

Feynmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumijevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit. Isprobajte je!

zaradoznale.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.