Dubrovnik postaje prvi Plastic Smart City u Hrvatskoj

Projektom Plastic Smart Cities Croatia, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem Sunce Split i WWF-om, Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike i spriječavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine.

Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj Sunce i Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF – Mediteran potpisali su sporazum o saradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

Kako bi motivisali gradove širom svijeta na smanjenje zagađenja plastikom, WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities, čiji se ciljevi podudaraju s globalnim ciljevima održivog razvoja.

Projekat traje dvije godine, a u tom periodu predviđene su aktivnosti u cilju smanjenja plastičnog otiska implementacijom mjera za smanjenje ili prestanak korišćenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života Grada i bolje upravljanje otpadnom plastikom. Grad Dubrovnik će u saradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju ovih mjera i pokrenuti pilot-projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji za 30% u roku od dvije godine.

Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i preko 4 miliona noćenja godišnje. Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu. Pridruživanjem Inicijativi, Dubrovnik želi da doprinese smanjenju sopstvenog plastičnog otiska kao vodeći grad turizma u Hrvatskoj i da na taj način bude primjer i drugim gradovima u državi, budući da je borba s plastičnim otpadom nešto s čime se kao društvo moraju ambicioznije suočiti.

Ovaj projekat predstavlja i nastavak učešća Grada Dubrovnika u smijeru podsticanja održivog razvoja i razvoja održivog turizma na području grada.

Kroz sprovođenje projektnih aktivnosti radiće se i na podizanju svijesti građana Dubrovnika, i na kraju i svih građana Hrvatske, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okolinu, morske i kopnene ekosisteme i zdravlje ljudi.

Naredni korak u projektu je izrada analize koja će dati pregled trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom i alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Potom slijedi izrada i usvajanje plana s merama koje će se implementirati u drugoj godini trajanja projekta, odnosno 2021.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 362.000 tona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kilograma plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regionu, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što ukazuje na visok nivo proizvodnje i potrošnje plastike.

ekapija.com

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.