Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Znate li koji političar je 1973. godine odbio da primi ovu prestižnu nagradu.

Le Duk To je prva i jedina osoba koja je ikada odbila Nobelovu nagradu za mir.

Nagradu je trebalo da dobiju vijetnamski političar Le Duk To i državni sekretar SAD-a Henri Kisindžer za pregovaranje o mirovnom sporazumu u Vijetnamskom ratu.

Najveći razlog za kontroverzu je bio očigledan: uprkos radu ovih političara, rat u Vijetnamu je nastavljen. Mnogi su raspravljali da su To i Kisindžer odgovorni za raspirivanje rata, a ne za zaustavljanje, piše Time.

Le Duk To se složio da u Vijetnamu nije postignut mir i da je njegov protivnik zloupotrebio i prekršio primirje. On je odbio da prihvati nagradu i rekao je da će možda preispitati da li je mir postignut u njegovoj zemlji, ali da će njegova odluka ostati ista.

Tako je dodela Nobelove nagrade za mir 1973. zabeležena kao jedna od najkontroverznijih: prvo je Le Duk To odbio da primi nagradu, a potom se Kisindžer nije pojavio na dodeli nagrada, pa su se dva člana komisije za izbor Nobelove nagrade povukli.

Štaviše, Kisindžera su kritičari optužili da je bio uključen u tajno bombardovanje u Kambodži. Konačno, pravi mir u Vijetnamu je postignut dve godine kasnije, 1975.

„Od potpisivanja sporazuma u Parizu, Sjedinjene Američke Države i administracija Sajgona su nastavili sa teškim povredama jednog broja odredbi ovog sporazuma. Administracija Sajgona je uz pomoć SAD-a nastavila s ratom. Mir još uvek nije postignut u južnom Vijetnamu. U ovim okolnostima, nemoguće je da prihvatim Nobelovu nagradu za mir koju mi je komisija dodelila. Jednom kada sporazum u Parizu bude poštovan u Vijetnamu, vojska utihne, a u južnom Vijetnamu bude proglašen pravi mir, moći ću ponovo da razmotrim prihvatanje ove nagrade. Molim komitet za Nobelovu nagradu da prihvati moje izvinjenje“, obrazložio je Le Duk To odbijanje nagrade.

(National Geographic)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.